Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“ Kostrena: Projekt “Art Park”

0
1269

Prije šest  godina Udruga je pokrenula međunarodno zapažen projekt, tada jedinstven u našoj regiji i šire. Riječ je o podvodnom postavu izložbe keramike u akvatoriju Podurinj (dvije lokacije), na 20-30 m dubine. Izložba je postavljena u lipnju 2013. u suradnji s KPD INA Kostrena i ubrzo je postala izuzetna atrakcija  –  posjetio ju je veći broj grupa ronilaca iz zemlje i inozemstva, a iskustva i pozitivni komentari bili su poticaj za preobražaj ovog postava u projekt pod nazivom „Art Park“ pod morem. Isti je  u 2014. poprimio međunarodni karakter, dopunjavanjem i proširivanjem postava radovima hrvatskih i inozemnih keramičara (Slovenija, Italija, Mađarska, Srbija).

Keramički su predmeti pušteni moru „na doradu“ i u međuvremenu su čak postali i novo stanište ribama i drugim morskim organizmima.

Kako je podvodna izložba pobudila interes šire javnosti, početkom 2014. je fotografirana (fotografi Petar Fabijan i Bojan Jurman), a najljepše fotografije su 30.05.2014. prezentirane na Izložbi „Vali pod morem“ u Narodnoj čitaonici Kostrena. 

Izložba fotografija je tada dobila i značajan dio prostora u Novom listu, a snimljena je i od strane HTV-a i prikazana u emisiji „More“ 15.06.2014.g.

Kasnije, nakon 2014. g, izložba je u više navrata postavljana u raznim galerijama i na raznim lokacijama (Galerija “Paulić” Bakar, Gradska čitaonica Rijeka, Čitaonica Sv. Barbara, Caffe bar “Pod urom” i dr..).

Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“ Kostrena osnovana je koncem 2006.g. i bavi se  izradom umjetničkih i uporabnih predmeta od gline , s primarno pomorskom tematikom.  Udruga danas ima 30-ak članova i jedna je od najvećih i najpoznatijih keramičarskih udruga primorsko-goranske regije. Iza sebe ima niz uspješnih, kako zajedničkih tako i samostalnih izložbi pojedinih članova.

Detaljnije o udruzi: https://www.centarkulture.com/udruga-za-kreativno-stvaralastvo-vali-kostrena/

Facebook: https://hr-hr.facebook.com/valikostrena/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here