“Nemoć” – nova zbirka Denis Kožljan

1
515

Spisateljica Denis Kožljan objavila je novu zbirku poezije u digitalnom obliku. O novoj zbirci “Nemoć” piše Ticijan Peruško. 

Opet nešto sasvim novo, drugačije, iako na oko, reklo bi se da nije. Denis oduševljava samom mišlju da može napisati stih koji se nekako nadovezuje na starog majstora, vragolana Bukowskog koji je za većinu čitatelja simbol poganog žargona, čovjeka čija duša je toliko mnogo mogla podnijeti i zapamtiti  da bi on  onda  majstorski zabilježio to svoje stanje i djela  na način da su zauvijek ostala na pijedestalu modernih poeta.

Ako znamo da je Charles živio život punim plućima, gotovo svakodnevno s cigaretom i čašom žestice, ako se ljudima oko sebe, a napose ženama obraćao vrlo direktno i bezobrazno, a istovremeno svi su ludovali za njegovim štivom, onda slobodno zaključujemo kako autorica Kožljan hrabro i egzibicionistički  prihvaća samo neke, od mnoštva naslova tog uličnog pjesničkog opusa i nastavlja niz, gotovo u istom, ako ne i u žešćem smislu. I ne libi se prostačiti ako je to dio pečata određene pjesme. Kaže netko kako pjesnici prostače samo onda kad im ponestaje riječi i inspiracije, no ovog puta nije sigurno tako. Sloboda do krajnjih granica, bez vrijeđanja  struke, umjetnički, elastično, punim gasom, nadovezuje se na lajt motiv pojedine pjesme vrsnog mislilaca i poete. Možda ćete se čitajući , zapitati je li Denis pogriješila pa je neke naslove ponavljala, no, novim naslovom zapravo  je cijeloj zbirci podvukla neke opise, pjesničke slike, a koje karakteriziraju sam naslov “Nemoć”.

Mišljenja sam  da joj je i ovog puta kao kad je izdala zbirku na pjesme Željka Jovovića, odlično pošlo za rukom, na samo njoj svojstven način, dati jedan osebujan prikaz nemoći pojedinca ali i čitavog društva da se odhrvaju svakodnevnim preprekama na putu prema besmrtnosti.

Denis, čestitam Vam, prije svega na upornosti pa i hrabrosti da ste se privatili složiti još jedan vrijedan pjesnički opus, opet živ, drugačiji od svakog prethodnog i samo nastavite jer malo je takvih otvorenih duša koje se ne libe zaviriti u djela “jakih” i vrhunskih majstora lijepe književnosti i onako , rekao bih kao iz topa, napisati neki svoj naslov, svoje viđenje situacije i predstaviti sve to zajedno širokoj publici. Vi to možete i u prednosti ste pred mnogima.

izv. prof. dr. sc. Ticijan Peruško

 

Knjiga se može čitati na sljedećoj poveznici:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here