Grupna putujuća izložba ilustracija “Neustrašive žene” u Karlovcu

0
690

Grupna putujuća izložba ilustracija “Neustrašive žene” stigla je na svoju posljednju ovogodišnju stanicu – u Karlovac!

 

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada, Virovitice, Preloga i Zaprešića izložba “Neustrašive žene” stigla je na svoju posljednju ovogodišnju stanicu –  u Karlovac!

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena jučer, u utorak 20. prosinca u Knjižnici za mlade Karlovac. Na otvorenju izložbe je knjižničarka Knjižnice za mlade Karlovac Sanja Graša pozdravila posjetitelje te istaknula kako joj je drago što je ovaj značajan putujući projekt uvrstio i Karlovac u svoje putovanje i navela kako je izložba nastala na temelju knjiga “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić opisala je proces kroz koji su prošle sve ilustratorice koje sudjeluju na projektu – od selekcije značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su odlučile ilustrirati preko izazova s kojima su se susrele prilikom interpretacije pojedinih značajnih žena. Željka Mezić je ilustrirala i poznatu Karlovčanku Dragojlu Jarnević koja je bila učiteljica, pedagoginja i književnica, ali i prva hrvatska planinarka i alpinistica koja se 1843. godine popela na Okić. Organizatorica projekta i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako su na izložbu „Neustrašive žene“ uvrštene čak tri iznimne Karlovčanke – već ranije spomenuta Dragojla Jarnević, zatim poznata hrvatska glumica Zrinka Cvitešić koju je ilustrirala Marijana Jelić te Marija Jambrišak koju je ilustrirala Helena Janečić. Švec Španjol je naglasila je kako je Marija Jambrišak bila prva Hrvatica koja je studirala na Učiteljskom fakultetu u Beču, te je upravo zahvaljujući njezinim nastojanjima otvoren Ženski licej u Zagrebu 1892. godine, a jedna od učenica liceja bila je i Ivana Brlić Mažuranić. Kustosica Švec Španjol je za kraj rekla kako se Marija Jambrišak, kao i mnoge druge značajne žene zastupljene na ovoj izložbi,  ostvarila ne samo u svojoj struci/području djelovanja već je imala potrebu osigurati bolje i kvalitetnije uvjete obrazovanja i djelovanja i za buduće generacije.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

 

Izložba u Knjižnici za mlade Karlovac ostaje otvorena do 13. siječnja 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini u kojoj će posjetiti novih 10 gradova i ustanova u kulturi i umjetnosti!

 

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here