Dođite na dodjelu nagrada i zatvaranje PIF-a!

0
102
Foto: Gaby Stein - Pixabay

56. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA – PIF
15. – 21. rujna 2023.

Pridružite nam se sutra (četvrtak, 21. rujna) u 20.00 sati na
dodjeli nagrada i  zatvaranju 56. PIF-a!
ULAZ SLOBODAN

DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 56. PIF-a
KLIKER*, ONI KOJI DOLAZE: predstave studenata Akademije za umjetnost i
kulturu u Osijeku, Hrvatska (9+)

četvrtak, 21. rujna; 20.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 9+; 45 minuta; na hrvatskom

Lutkarska predstava Kliker progovara o drugačijosti. O odnosu društva prema pojedincu koji je drugačiji, odskače, ispada iz okvira normalnog ili onoga što društvo nalaže da je normalno. Marko je sve što drugi nisu. Bucmasti štreber s okruglim naočalama i djedovim hozntregerima. Voli čitati stripove, gledati zvijezde i rješavati kobasice od jednadžbi iz matematike. Uvijek mu je odvezana jedna vezica sasvim slučajno. Ističe se u masi zgodnih dječaka iz kvarta koji igraju klikera. I zato ga mrze. Jer se ističe, jer je drugačiji. Kroz Marka ova predstava progovara o tome kako se nositi s društvom koje ugnjetava, šikanira, odbacuje i uništava drugačijost. Kako o tome progovoriti glasno i srezati u korijenu mogućnost agresije. Predstava je svevremenska i postavljena je kao da se može dogoditi bilo kome, bilo gdje, bilo kada. Predstava je nastala kao završni ispit iz Lutkarstva treće godine dodiplomskog studija Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU, REPUBLIKA HRVATSKA

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Samostalno je počela s radom u akademskoj godini 2004./2005. kao Umjetnička akademija u Osijeku. U okviru Akademije danas djeluje šest odsjeka. Izvodi se više preddiplomskih sveučilišnih studija, među kojima studij Gluma i lutkarstvo te Dizajn za kazalište, film i televiziju (koji uključuje oblikovanje i tehnologiju lutke). AUK je jedino mjesto u gdje se u Hrvatskoj (a i u susjednim državama) može studirati lutkarstvo. Na Odsjeku za kazališnu umjetnost na studiju glume i lutkarstva studenti studiraju i dramsku glumu i lutkarstvo te nakon završene tri godine stječu akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica glume i lutkarstva. Među diplomskim je sveučilišnim studijima studij lutkarske animacije i – sasvim nov – studij lutkarske režije.

Akademija pridonosi kulturnom i umjetničkom životu grada Osijeka organizirajući različita kulturna i umjetnička zbivanja, kao što su festivali Dioniz i Lutkokaz (međunarodna lutkarska revija – susret lutkarskih akademija i mladoga lutkarskoga kazališta). Studenti glume i lutkarstva sa svojim su lutkarskim izvedbama s velikim uspjehom gostovali na festivalima u zemlji i inozemstvu (Slovačkoj, Rusiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Italiji). Redovito gostuju na PIF-u prikazujući u svojim završnim i diplomskim ispitnim produkcijama nove načine lutkarskog razmišljanja i svježa scenska rješenja. Predstava Duga, nastala kao diplomski ispit, osvojila je na 48. PIF-u 2015. godine četiri nagrade.

Buy Me A Coffee

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here