Slikarstvo: Vesna Martinjak – Priroda je inspiracija

0
2502

Vesna, molim vas da nam se za početak predstavite i kažete nešto o sebi.

Vesna Martinjak, likovnistvaralac (amater) slikarica – moj hobi, ljubav… rođena sam u Molvama, živim i radim u Koprivnici. Slikarstvo sam otkrila u djetinjstvu, a aktivno se slikarstvom kao hobijem, bavim već dugi niz godina. Svoje radove često izlažem na samostalnim i zajedničkim izložbama na lokalnom i regionalnom području. Predsjednica sam KUD-a Podravka ,te članica likovne sekcije „Podravka 72“, Molvarskog likovnog kruga i Peski Art Đurđevac. Osim slikarstva volim i fotografiju, a svoje misli, radove i poruke osim na izložbama, objavljujem i na brojnim društvenim mrežama.

Vi se bavite slikarstvom. Od kada ste počeli slikati i što vas je privuklo?

Sa slikanjem se susrećem u djetinjstvu kraj majke koja je slikala, tako sam već tada upoznala boje, crtež, sliku i zavoljela slikanje, koje je sastavni dio mene, slikanje sam nadogradila u osnovnoj školi kroz izvanredne satove likovne kulture. Kasnije je slikanje malo stagniralo, no cijelo vrijeme sam radila nešto kreativno (izrađivala nakit, ukrašavala razne predmete). Intenzivno sam počela slikati unatrag 15-tak godina, tad sam završila 4 stupanj škole slikanja i crtanja “Paleta” u Koprivnici, kroz cijelo vrijeme pohađam likovne radionice koje su mi dostupne.

Koje motive najčešće slikate i kojom tehnikom?

Najviše volim slikati prirodu koja me okružuje – cvijeće, vodu, rijeku Dravu, livade, šume, ljudske likove u pejzažu, životinje … Omiljena tehnika slikanja mi je ulje i akril na platnu, kombinirane tehnike, pastel i akvarel.

Kako kod vas izgleda postupak stvaranja slike? Od kuda vam dođe inspiracija, ideja… Kako se odlučite kojom tehnikom ćete slikati?

Inspiracija je uvijek priroda koja me okružuje, bilo da je to neka livada , polje, rijeka, jezero, cvijet, mali detalj, promatranje svega što me okružuje, ono vidim u prirodi često skiciram ili fotografiram, te kasnije  naslikam na platnu ili papiru i tako nastaju moje slike, ponekad se poigram maštom i izmijenim sliku  viđenog .

Pošto sam članica par likovnih udruga, često se izlaže na izložbama, tema je nekad i zadana, volim zadanu temu, jer svaki slikar drugačije pristup temi, tu se onda vidi različitost stilova i pristupa slikanju.

Izbor motiva često određuje i samu tehniku, nekad je potrebna finoća slikanja sa uljem na platnu ili staklu, drugi motiv zahtjeva snažnije forme, oblike, boje pa je tu akril, no s njim s postižu i nježniji efekti kao kada se slika akvarelom, pastelima se postiže lepršavost i nježnost, kombinacijom raznih tehnika se može izraziti kreativnost… Izbor motiva i tehnika kod mene ovisi o raspoloženju, i osjećajima, nečim što me oduševi, mogu reći i o godišnjim dobima.

Imate li neke uzore ili omiljene slikare, odnosno umjetnike?

Broj jedan, oduvijek je ClaudeMonet i njegovi lopoči, zatim Salvador DalíÉdouardManetPierre-Auguste Renoir , Peder MørkMønsted, Slava Raškaj, Celestin Medović…… ima ih mnogo

Vi ste ujedno i predsjednica KUD-a Podravka, te bivša predsjednica likovne sekcije „Podravka 72“ Koliko vam znači rad u likovnoj sekciji i koje su vam se obaveze kao predsjednici KUD-a?

Djelatnosti i ciljevi KUD-a Podravka su kultura i umjetnost. KUD Podravka sastavljen je od 4 sekcije, a to su likovna sekcija, literarna sekcija, žensko-vokalni sastav i tamburaški orkestar. KUD Podravka trenutno broji oko 70 -tak članova, tako da ima dosta obaveza oko organizacije nastupa, na raznim izložbama, svečanostima, proslavama, literarnih nastupa u povodu praznika, blagdana, obljetnica, jubileja, humanitarnih kolonija, razvijanje suradnje s drugim udrugama iz zemlje i inozemstva, naravno te obaveze su podijeljene sa mojim suradnicima, tajnicom KUD-a i predsjednicima sekcija. Članica sam likovne sekcije, to puno znači, jer mislim da se slikar lakše afirmira preko udruge zbog financijske podrške i podrške drugih članova, no uspjeti u svijetu umjetnosti jednako je teško u udruzi, a i kao samostalan umjetnik.

Koja je vaša najdraža slika? Možete li izabrati jednu ili nekoliko njih koje imaju posebno mjesto u vašem srcu?

Najdraža slika, one su dio mene, mojih osjećaja, misli-sve ih volim, no ponekad od nekih se lakše odvojiti, dok od nekih ne….. te najdraže slike kad razmislim, su vezane uz moju Podravinu, rijeku, rodni kraj, ali ima tu i cvijeća…. baš te slike izazivaju i pažnju publike kod nas, a i u svijetu kad se javim na natječaje u Europi, Americi….

web poveznice za radove Vesne Martinjak:

http://vesna-martinjak.pixels.com/

https://www.facebook.com/vesna.marti

https://www.facebook.com/vesnascretivemess

https://www.artpal.com/martinjakvesna

https://www.instagram.com/vesnamartinjak/

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here