Umjetnost življenja

0
710

U petak 17.9.2021. otvara se samostalna izložba Andree Cihlar pod nazivom Umjetnost življenja u Galeriji Idealni Grad u 19.00 sati.

Kako spoznati sebe ako se ne okrenemo k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van? Jer do najintimnijih spoznaja možemo doprijeti isključivo ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja. Andrea Cihlar u novom ciklusu radova pod nazivom “Umjetnost življenja” odabire medij pisane riječi i slikarstva kako bi izrazila vlastite emocije, stanja i razmišljanja, njihove kontinuirane izmjene i oscilacije do kojih neminovno dolazi unutar različitih životnih situacija.

Proces nastanka ciklusa obilježilo je dinamično, spontano i naizmjenično stvaranje tekstualnog i likovnog segmenta. Andrea Cihlar započela je eksperimentirati s područjem apstraktnog slikarstva slijedeći pritom norme nadrealističkog automatskog crteža pri čemu se potiskuje svjesna kontrola nad postupkom stvaranja i omogućava podsvjesnom da slobodno vodi ruku po podlozi. Autorica je pritom uočila kako je podsvjesno izrazila emocije i razmišljanja koja je nekoliko mjeseci kasnije utjelovila i u pjesmi. Bio je to začetak ciklusa radova u kojem je svaku pjesmu pratila slika ili obrnuto – prvo bi nastala slika koju bi popratila i tekstualna artikulacija stanja i emocija izraženih u formi pjesme. Spoj dviju vrsta umjetnosti – književne i likovne – omogućava umjetnici širi raspon interpretacije ljudskih razmišljanja, ponašanja i emocionalnih oscilacija. Izmjena pjesničkih figura i vizualnih asocijacija omogućava višestrukost doživljaja pjesme i slike, pjesme i pjesme, slike i slike te sagledavanja slika i pjesama kao cjeline. Kao što autorica sama ističe, slika i tekst izlažu se paralelno te je njihov odnos intertekstualno-slikovna razmjena, odnosno tekst je autorefleksivna analiza slike te se na taj način usmjerava percepcija gledatelja.       

  (Iz predgovora Sonje Švec Španjol)

 

O autorici: Andrea Cihlar počela se baviti kiparstvom još u srednjoj školi. Upisala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te se odlučila za smjer dizajn metala. Završila je magisterij slikarstva i kiparstva. Tamo se prvi puta susrela sa obradom bakra i mesinga u zlatarskim tehnikama. Kod izrade skulptura najčešće koristi mesing, bakar, a u zadnje vrijeme i željezo. Ponekad te materijale kombinira i sa drugima poput drva. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i to joj je uz kiparstvo glavni medij u kojemu se izražava. Osim kiparstva i slikanja, bavi se i pisanjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here