Pokrenut online književni događaj Decameron 2020 – priče iz karantene

0
1045
Foto: Cocoparisienne - Pixabay

Foto: Cocoparisienne – Pixabay

Mlade riječke književnice otvorile su ovog tjedna platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Riječ je o online eventu pod nazivom Decameron 2020 – priče iz karantene. Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi uzmiče pred epidemijom kuge i odlazi na selo gdje naizmjenice priča priče na razne teme kako bi si prikratila vrijeme. Za razliku od njih, domaći će autori uključeni u inicijativu koristiti internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji će u svakom trenutku moći navratiti na njihovo “književno ladanje” kako bi uživali u pričama. 

Poziv se odnosi na sve objavljene i neobjavljene autore koji stvaraju u raznim žanrovima te pišu na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi, a u projekt su se već uključili brojni domaći autori spekulativne fikcije. U duhu originala, predložene su i teme vezane uz dane okolnosti, kao što su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama)…

Odabrane priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama te će biti dostupne svim zainteresiranima. Osim što će novonastale priče čitatelji moći pratiti putem Facebook stranice Decameron 2020, imat će priliku komentirati i ocjenjivati djela i neposredno se povezati s autorima. 

Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije. Organizatorice ovog događaja, spisateljice Ana Cerovac, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić, pozivaju autore da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti, a čitatelje da skrate vrijeme dokolice, zabave se i opuste uz priče pisane “u doba korone”, navodi se u priopćenju.

Izvor: https://www.fiuman.hr/pokrenut-online-knjizevni-dogadaj-decameron-2020-price-iz-karantene/

Facebook: https://www.facebook.com/decameron2020price/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here