Svečano otvorena grupna žirirana izložba ISKRA

0
803
Foto: Martina Dubravec - Foto Studio Uno: Ivan-Mak,-Verena-Jakuš-i-Sonja-Švec-Španjol

11. srpnja svečano je otvorena grupna žirirana izložbe „ISKRA“ u prostoru Udruge Artoratorij. Na otvorenju je predsjednica i osnivačica Udruge Artoratorij Verena Jakuš pozdravila sve prisutne i istaknula kako joj je izuzetno drago da se velik broj likovnih umjetnika odazvao na temu kojom se u fokus stavlja lik i djelovanje vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskra Kršnjavi. Voditeljica Zavičajne zbirke Narodne knjižnice Vrbovec i autorica plakata o Štefi Mateja Hrgovan upoznala je posjetitelje sa životopisom te bogatim i relevantnim književnim djelovanjem Štefe Iskra Kršnjavi dok je direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik izrazila zadovoljstvo suradnjom s Udrugom Artoratorij na ovoj izložbi, ali i mnogim drugim kulturno-umjetničkim projektima. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu posjetiteljima i istaknula kako na izložbi „ISKRA“ sudjeluje ukupno 23 umjetnica i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija – od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika. Od 11 ponuđenih pjesama Ive Rod selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu. Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija – i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije, zaključila je Švec Španjol.

Nakon razgleda prvog dijela izložbe u prostoru udruge Artoratorij posjetitelji su se uputili prema Narodnoj knjižnici Vrbovec gdje su u izlogu mogli razgledati drugi dio izložbe te se podružiti uz prigodni domjenak. Otvorenje izložbe svojim dolaskom uveličali su i pojedini umjetnici koji sudjeluju na izložbi: Vlasta Pastuović Aleksić, Larisa Dragelj, Darija Stipanić, Stanka Pinjuh, Sara Maksimović, Dominik Višnjić i Damir Facan-Grdiša.

O IZLOŽBI:

U organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba „ISKRA“ koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: „Pjesme I“ 1905. i „Pjesme II“ 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i nadasve inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi.

 

Stručni žiri u sastavu Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, mag.hist.art.; Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art. i Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art odabrao je 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi ISKRA. Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta BelančićAna Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka JukićVanda Jurković, Martina KamenečkiKristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić Nevena Živić.

Partneri u provedbi izložbenog programa i izložbe ISKRA su Narodna knjižnica Vrbovec i Turistička zajednica Grada Vrbovca.

 

Iz predgovora izložbe kustosice Sonje Švec Španjol:

„Izložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice. Za kraj, uz citat jedne od predstavljenih autorica na izložbi koja pojašnjava kako je „radu dala naziv Iskra u svemiru jer uistinu vjeruje da svatko do nas „zaiskri“ svojim životom i bez obzira što život sâm po sebi kratko traje, svatko od nas ostavi trag“ toplo se nadamo da će lik i djelo Štefe Iskre Kršnjavi, ali i svih zastupljenih likovnih umjetnica i umjetnika na ovoj izložbi ostaviti inspirativan trag u vama i potaknuti vas da u različitim vidovima umjetnosti pronađete svoju jedinstvenu iskru tj. poticaj za vlastito djelovanje.“ (Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.)

 

Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. i može se pogledati:

  1. u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec
  2. u prostoru Udruge Artoratorij prema dogovoru, kontakt: artoratorij@gmail.com, mob. 091/5588801 (predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here