Muzej anđela

0
3005

U samom središtu Varaždina, no mimo gužvi i vreve, u romantičnoj Kranjčevićevoj ulici, na kućnom broju 14, smješten je Muzej anđela sa pripadajućim Rajskom vrtom. Utočište za istraživače, zaljubljenike u anđele, slučajne i namjerne prolaznike, osnovao je samostalni umjetnik Željko Prstec.

U samom Muzeju anđela, predstavlja se slikama koje su rađene raznim tehnikama, grafikama, instalacijama, ali drugim autorskim radovima.
Kroz višegodišnji rad, Muzej anđela i Rajski vrt pokazali su se kao idealna lokacija za promocije, koncerte, nastupe, predstavljanja, predstave, bajkaonice, radionice i slične kulturne sadržaje.

Svojom jednostavnošću, ali i sadržajnošću, Muzej anđela privlači različite strukture posjetitelja, a nedvojbeno – svatko može pronaći nešto za sebe. Osim po raznolikom asortimanu, letcima na više europskih i svjetskih jezika, programu ‘Potraži svojeg anđela’, Muzej je poznat i po susretljivosti kad su u pitanju kućni ljubimci. 

Bajkoviti, čaroban, nadahnjujući, samo su neki od epiteta vezani uz ovo mjesto gdje se mogu izraziti i veliki i mali, a svake godine, upravo Muzej anđela radi i na promociji književnosti i kajkavskog izričaja. Naime, od samog osnutka, Muzej anđela jednom godišnje provodi Natječaj za kratku priču te dodjeljuje ravnopravne nagrade i Marijinu nagradu – prvenstveno namijenjenu uracima na kajkavštini.

Centar kulture poziva Vas da posjetite ovu jedinstvenu i posebnu izložbu – Muzej anđela kao i internet stranicu: https://angelusmuseum.com/

Željko Prstec samostalni je umjetnik, slikar. Rodio se u Varaždinu 8. srpnja 1950. Slika i izlaže u galerijama širom Hrvatske i inozemstva  (sedamdesetak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih).Oprema i ilustrira  knjige poezije, proze i dječje književnosti), tiska grafičke mape (od kojih je legendarnom postala ona pod naslovom “Grad u kojem anđeli spavaju”) . Rado se bavi i oblikovanjem nakita. Dizajnira plakate, omote CD-a,… Uprizorio je nekoliko scenografija za televiziju i kazalište HNK Varaždin, gdje je radiopetnaestak godina kao tehnički direktor. 

Godine 1995. po odluci ministra kulture Republike Hrvatske stekao je status samostalnog umjetnika.

U slikarskoj biografiji, dugoj više od četrdeset godina posvećivaose raznim  motivima i temama, a više od tridesetak godina nadahnuto stvara svijet  „varaždinskih“ anđela koji nije pomodno artificijelan nego utemeljen u povijesti i tradiciji grada iz kojeg potječe. Utemeljio je Muzeja anđela u Varaždinu,te pronio glas o Varaždinu kao „Gradu u kojem spavaju anđeli“ (copyright). Instalacija „ Anđelinjaka“ 2012. godine dobila je sredstva iz Ministarstva turizma kao inovativni projekt koji od svojeg početka plijeni pažnju građana Varaždina te je postao nezaobilazna točka obilaska brojnih turista.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. O Prstecovom radu pisali su mnogi povjesničari umjetnosti, likovni kritičari, književnici i novinari. Snimljeno je mnoštvo priloga i filmova za HRT i VTV televiziju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here