Monte Cristo

0
1075
Foto: Roberto Nickson - Pexels

Foto: Roberto Nickson – Pexels

 

Monte Cristo

             You are so good. Be my place and my time anyday. Lovi me brzo i stalno, pitaj me glasno i tako odagnaj ljubomoru i svaki sumjniv znak. Touch me, i ako me dobro upoznaš bit ćeš moja desna ruka, moj pomoćnik za unutarnju politiku. Živjet ćemo sretno, kao nerazdvojni par. Stvorit ćemo drugi svijet unutar jednog ili dva, možda treći padne na dno oceana, pa možemo i tamo poći. Možda počnem vjerovati u sve što vidim i reći da je to doista tako. I mogu imenovati svaki predmet nepredvidljivo i lako. Čak mu dati i drugo ime. Mijenjat ćemo jezik, pomicati stvari, umove i polja. Vratiti se u vrijeme kada ljudi nisu kužili ni perspektivu. So, touch me and feel me. Jedino tako možeš doći do mene, a poslije svega dobro će nam doći jedan ledoslad i kava. Nakon toga bacit se u more i zaboraviti na kopnene nevolje, a onda polako tonuti sve dublje u tame tamnije i rezati valove na dvoje i troje.

           Ajme, daj, baci se s prove odma’ i onda nestani u pijesku gdje spava biserna školjka. Uslikaj je brzo i pošalji mi na fejs da to šeram svima. Spasi me, ne daj me psima, voli me do zadnjeg dima, pa i onda kad nema ritma, ni rime, bit ćemo prvaci u novim stem projektima, krojit ćemo kartu svijeta na salveti jednoj paloj ispod stola. I onda počinuti u onom malom mandraču u sjeni tamarisa. I onda ćeš mi pokazati spilju podzemnu s blagom i ja ću biti novi Monte Cristo. O, kako uživat ću u tom. My dear friend, ti ćeš onda otići odavde, neće te više biti, a ja ću uživati sva zemaljska blaga. Ali samo jedan pogrešan korak i gotovi smo. Nema ponavljanja, nema novih kadrova krupnih.

               Be strong and healthy, be another Mr. Been, i otkrit ćeš new theory strings. Tada me pozovi. Proslavit ćemo zajedno sve i pjevati pjesme od svile, zaviti se u bijele plahte i skakati kroz prozore. Do tada lijep pozdrav i have a nice day.

Behappyinsomanyways!

 

Dragan Gligora

 

O autoru: Dragan Gligora rođen je 1963. u Pagu. Osnovnu i srednju školu pohađao u Kolanu, Novalji i Pagu. Diplomirao na FF u Zadru 1989. godine Hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti. Pohađao doktorski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2007. obranio doktorsku disertaciju Psihoanalitička introspekcija i osobni mit u romanima Petra Šegedina. (Povjerenstvo: akademik Milivoj Solar, prof. dr. Cvjetko Milanja i prof.dr. Vinko Brešić) Deset godina radio u prosvjeti. Od 1999. radi kao novinar HRT-a. Objavio knjigu eseja Rad snova, knjigu lirske proze Jedini smisao vremena, te tridesetak znanstvenih i stručnih radova i recenzija. Sudjelovao u radu dvadesetak znanstvenih skupova i kolokvija. Područje interesa: teorija književnosti, novija hrvatska književnost, svjetska književnost, teorija mita, filozofija jezika, filozofija znanosti i psihoanalitička teorija. Živi i radi u Kninu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here