Mjesec hrvatske knjige

0
816
Foto: Dariusz-Sankowski - Pixabay

Foto: Dariusz Sankowski – Pixabay

Razlistaj se! moto je pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Nacionalna manifestacija, posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog.

U vrijeme mnoštva epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja veliki je izazov organizirati jednu takvu nacionalnu manifestaciju, no prijavljeno je gotovo 1700 programa koji će se većinom održavati uživo. Naravno, značajan je broj i virtualnih akcija, istaknula je Sara Džapo, zamjenica koordinatorice projekta. Među njima je i jedan središnji program, Čitateljski maraton koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo. Pod nazivom „Minuta za čitanje“ 23. listopada knjižnice će objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.

Novonastaloj situaciji prilagođen je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 23. listopada održava pod nazivom „Istraživači planeta Z“. Za razliku od prethodnih godina, djeca za rješavanje kviza ne moraju pročitati tri knjige, već proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju. U svjetlu izbjegavanja fake newsa kojima smo obasuti, ponudili smo djeci provjerene, kvalitetne izvore informacija na internetu: mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije, mrežne stranice muzeja, instituta…, objasnila je Isabella Mauro, jedna od organizatorica kviza. Do sada je kviz riješilo preko tisuću tristo djece, što je mnogostruko više nego prijašnjih godina, napominje Mauro. 

Dodatni poticaj u rješavanju kviza su i nagrade: glavna nagrada je tablet Lenovo Tab E8, koju i ove godine osigurava tvrtka Microline, tri školovanja u Školi brzog čitanja i mudrog učenja, ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša, koje osigurava izdavačka kuća Planetopija, te mnoštvo prigodnih tematskih darova koje osigurava WWF Adria.

Završna svečanost kviza i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, no epidemiološke prilike odredit će na koji način će se odviti. 

IZVOR

Program možete potražiti OVDJE

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here