Izložba “Neustrašive žene” otvorena je u Prelogu – rodnom gradu Štefanije Puretić!

0
544

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada i Virovitice, izložba “Neustrašive žene“ stigla je u Muzej Croata insulanus Grada Preloga.

 

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u petak 11. studenog u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak predstavila je jedinu rođenu Preložanku zastupljenu na izložbi – Štefaniju Puretić. Štefanija je rođena 2. srpnja 1922. godine u Prelogu, a diplomirala je 1945. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Štefanija Puretić je ujedno i utemeljiteljica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi. Ravnateljica Muzeja također je istaknula kako je Štefanija Puretić sa suprugom 1962. godine otkrila urođeni genetski sistemski poremećaj koji je u svjetskoj dermatologiji poznat kao “Sindrom Puretić”. Ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić objasnila je koliko je bio izazovan rad na portretiranju neustrašivih žena zastupljenih na izložbi te je naglasila kako je veliku ulogu odigrala činjenica što je glavna urednica Ivana Glavaš Bakija dala ilustratoricama slobodu odabira koje žene žele ilustrirati. Mezić je ukazala na činjenicu da su izložbe ilustracija česte, no rijetko kada jedna izložba okupi ovako velik broj i to isključivo ženskih ilustratorica. Organizatorica izložbe i kustosica Sonja Švec Španjol nadovezala se riječima kako svi mi odrastamo uz ilustracije, no sam medij ilustracije i dalje nije dovoljno valoriziran u Hrvatskoj. Izložba „Neustrašive žene“ istovremeno je likovna i književna priča s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Na otvorenju je prisustvovala i spisateljica prve knjige „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ Tatjana Barat koja se obratila posjetiteljima riječima kako je u knjizi nastojala obuhvatiti značajne žene iz svih područja djelovanja, ali i kao rođenoj Međimurki važno joj je bilo da budu zastupljene i žene iz njezinog kraja, pa su uz Štefaniju Puretić na izložbi zastupljene i Ana Katarina Zrinski i Jelena Zrinski.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

 

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 25. studenog 2022. nakon čega seli u Galeriju Razvid u Zaprešiću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here