Svečano otvorena posljednja ovogodišnja ZILIK izložba u Karlovcu!

0
323
Matko-Antolcic-i-kustosica-Sonja-Svec-Spanjol-foto-Alina-Gishyan

Dana 11. studenog 2022.godine u Galeriji ZILIK otvorena posljednja ovogodišnja ZILIK izložba pod nazivom „Četiri priče“. Čast da zatvori sezonu izložbi pripala je akademskom umjetniku Matku Antolčiću koji se predstavio selekcijom ilustracija iz četiri posve različita ciklusa radova nastala u posljednjih 11 godina. Posljednja ovogodišnja ZILIK izložba je ujedno i najbrojnija ovogodišnja izložba, naime, umjetnik je izložio čak 51 rad u Galeriji ZILIK te tako omogućio Karlovčanima da se doista detaljno upoznaju s njegovim dosadašnjim opusom.

Na otvorenju je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat predstavila likovnu radionicu „Veseli zoološki vrt“ koju je Matko Antolčić osmislio i izveo na ovogodišnjem Malom ZILIK-u, dok je izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula kako nam izložba „Četiri priče“ omogućuje praćenje razvoja likovnog rukopisa Matka Antolčića te nas uvodi u svijet umjetnikova promišljanja o pristupu i interpretaciji određene teme, ali i o njegovim mogućnostima prilagodbe uvjetima i okvirima unutar kojih zahtjevi naručitelja i količina autorske slobode uvelike variraju od projekta do projekta. Predstavljanjem izbora ilustracija nastalih u više od deset godina Matko Antolčić je podijelio je s nama dio svog misaonog i stvaralačkog procesa, a samim time i veliki dio sebe, dok je kvaliteta njegova rada uvijek iznova bivala potvrđena u svakom narednom ciklusu. Umjetnik Matko Antolčić zahvalio se organizatorima i kustosici na izvrsnom iskustvu i suradnji te se zahvalio brojnim posjetiteljima na dolasku i podršci u radu istaknuvši kako umjetnikov rad nema smisla ukoliko se ne predstavi i ne komunicira sa svijetom tj. javnošću. Svečano otvorenje uveličala je i glazbena točka u izvedbi Trio klarineta Glazbene škole Karlovac.

 

Biografija umjetnika:

Matko Antolčić rođen je 08. 06. 1988. godine u Bjelovaru. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čazmi, a 2007. godine maturirao na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 2013. godine u klasi prof. Mirjane Vodopije. Stječe zvanje kustosa 2015. godine pri Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu. Od 2016. godine član je HDLU-a u Zagrebu. Stekao je pedagoško-psihološko obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu 2019. godine. Od 2017. do 2021. radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ Čazma. U 2022. godini otvara privatnu školu crtanja i slikanja „ATELJE ANTOLČIĆ“ u Čazmi. Do sada je ostvario 23 samostalne i 29 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2022.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here