“KonceRtualna umjetnost” – Vedran Ružić

0
1322

Centar Kulture predstavlja mladog i svestranog umjetnika Vedrana Ružića.

Vedran Svoj rad naziva „KonceRtualna umjetnost“ jer se u njemu isprepliće nekoliko oblika umjetnosti u jednu cjelinu s glazbom. “Vođen idejom da improvizacija ne postoji zasebno za svaki oblik umjetnosti, već se vizualno povezuje s auditivnim i obratno, stvorio sam različite projekte; projekte koji povezuju autorski jazz album s art filmom, s jazz predstavom, sa slikanjem na pozornici.” “Dok je jedan oblik umjetnosti drugome dirigent, dok se ti različiti oblici umjetnosti nadopunjuju, tako povezane umjetnosti stvaraju svoj zasebni, posebni svemir.” Vedran je još za vrijeme studiranja na Akademiji primijenjenih umjetnosti (smjer slikarstvo) započeo želju sa povezivanjem različitih oblika umjetnosti, te je i diplomirao sa temom Povezivanje glazbe i slikarstva (2018.godina).

Vedran je do sada izdao tri autorska jazz albuma: Night Speaking 2015., Spiritual Market za kojega je 2017. godine dobio nagradu Porin za najbolji jazz album (koji povezuje art film Ire Tomić i Johna Karduma), te Libertin 2019. projekt koji povezuje jazz kvartet i tri suvremena plesača u obliku jazz predstave.

 

 

 

 

 

Libertin in HKD Rijeka 2019. (foto by Natasa Alavanja)

 

Spiritual Market Zagreb Feb ’18 (Foto by Ira & John)

 

O autoru:

Vedran Ružić rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugim oblikom umjetnosti – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Kärtner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu. 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. 2015. godine izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“. 2016. godine stvara projekt „Spiritual Market“ u kojemu objedinjuje jazz glazbu i art film, gdje se okušao i u ulozi glumca i u ulozi ko-scenarista. Kvalitetu istoimenog albuma prepoznaje i struka, pa Ružić biva nominiran za Porina u dvije kategorije, najbolja jazz skladba i najbolji jazz album, te osvaja Porina u kategoriji najboljeg jazz albuma. Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke. 2013. godine odlučuje upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti, s diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo. Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom. 

Slike Vedrana Ružića: https://www.centarkulture.com/slike-iz-opusa-wagner-slikarstvo-kroz-glazbu-vedran-ruzic/

web: https://vedranruzic.com/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here