Slike iz opusa Wagner: slikarstvo kroz glazbu – Vedran Ružić

0
1894

Naslovna slika: Wagner’s Siegfried’s death

Centar Kulture predstavlja umjetnika Vedrana Ružića i slike koje stvara inspiriran glazbom.

Predstavljamo slike iz opusa Wagner.

Autor o svojim radovima kaže: Slušajući Wagnera, Debussya, Skrjabina, Schnittkea te ostale kompozitore, započela se rađati ideja i stvarati želja za oslikavanjem kompozicija ili samo određenih ulomaka pojedinih djela tih velikana. Kontinuiranim slušanjem ponajprije u sebi istražuje kolorit, oblike i kompoziciju slike, čime otpočinje unutarnji doživljaj glazbenih ulomaka. Česti su trenuci kada ga neki ulomak proganja dok ga ne iznese na platno. Tako je Wagnerovo djelo „Sigfridijeva smrt“ slušao planinareći po Himalaji te je po povratku izveo seriju radova inspiriranih upravo njegovom glazbom.

Jedni od najvećih predstavnika ideala sveobuhvatnog umjetničkog djela (njem. Gesamtkunstwerk) bili su Wagner i Skrjabin koji su svoja djela ponekad stvarali ravnopravnom i naglašenom suradnjom više oblika umjetnosti. Njihov nedovršeni misterij trebao je biti sinteza svih umjetnosti, a predviđali su čak i uporabu određenih mirisa. Ideal ujedinjenja svih umjetničkih vrsta najviše su htjeli izvesti preko kazališta. Sve me to inspirira da se okušam oslikavati baš njihovu glazbu.

 

       Wagner’s Siegfried’s death

 

         Wagner’s Ring of Nibelung

 

     Wagner’s Siegfried and the Dragon

 

Vedran je 22. siječnja 2020. godine imao otvorenje izložbe u Berlinu.

Detalji sa izložbe:

         

 

O autoru:

Vedran Ružić rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugim oblikom umjetnosti – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Kärtner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu. 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. 2015. godine izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“. 2016. godine stvara projekt „Spiritual Market“ u kojemu objedinjuje jazz glazbu i art film, gdje se okušao i u ulozi glumca i u ulozi ko-scenarista. Kvalitetu istoimenog albuma prepoznaje i struka, pa Ružić biva nominiran za Porina u dvije kategorije, najbolja jazz skladba i najbolji jazz album, te osvaja Porina u kategoriji najboljeg jazz albuma. Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke. 2013. godine odlučuje upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti, s diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo. Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here