Svečano otvorena samostalna izložba Andree Cihlar

0
372
Foto: Umjetnica-Andrea-Cihlar-i-kustosica-Sonja-Svec-Spanjol

Svečano otvorena samostalna izložba Andree Cihlar koja predstavlja jedinstveni spoj poezije i slike + donacija rada za fundus ZILIK-a!

U četvrtak 13. listopada svečano je otvorena samostalna izložba „Kontrasti življenja – u duhu vremena i prostora“ akademske umjetnice Andree Cihlar u Galeriji ZILIK u Karlovcu.

 

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat predstavila je sudjelovanje Andree Cihlar na ovogodišnjem ZILIK-u, izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako se Andrea Cihlar predstavlja s posve novim ciklusom radova koji se sastoji od ukupno devet pjesama i devet slika, a koji su nastali u posljednjih godinu dana. Niz od devet pjesama čini temelj tj. polazište za likovnu interpretaciju vlastitih unutarnjih stanja, misli i emocija odnosno životnih iskustava i situacija koje je Andrea Cihlar apstrahirala u tri tematske cjeline: 1. Tijek i razvoj, 2. Izbor i djelovanje i 3. Sloboda i prepreke. U pjesničkom i likovnom izrazu autorica koristi stilske figure kako bi naglasila slojevitost izraženih misli. Metaforu uzima kao jezičnu figuru koja otkriva nevidljiva suglasja između pjesme i slike te alegoriju putem koje suptilno, ali dojmljivo prenosi smisao i pouku utjelovljene ideje. Kako sâma umjetnica kaže, ciklus je odraz osobnog istraživanja različitih životnih utjecaja s kojima se suočavamo svjesno ili nesvjesno, a koji određuju naše misli i djelovanje. Svečano otvorenje uveličala je i glazbena točka na gitari koju je izveo Filip Pintarić, učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Karlovac kod profesora Viktora Vidovića. Na svečanom otvorenju umjetnica Andrea Cihlar donirala je sliku iz ciklusa „Mehanizmi“ za bogati fundus ZILIK-a koji broji preko 2.500 umjetnina.

Izložba ostaje otvorena do 27. listopada 2022.

O umjetnici:

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu gdje i završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna – smjer za dizajn metala. Njezin nastavak obrazovanja odvijao se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. Ksenije Turčić. Sudjelovala je u programa razmjene studenata na Akademiji likovnih umjetnosti u Minhenu. 2017. godine stječe titulu magistre slikarstva, a 2018. godine stječe titulu magistre kiparstva (mala plastika i medaljerstvo) pod mentorstvom prof. Dalibora Stošića. Do sada je sudjelovala na mnogim grupnim žiriranim izložbama i natječajima te domaćim i međunarodnim radionicama i projektima. Sudjelovala je na umjetničkim rezidencijama te održavala radionice za djecu na 48. ZILIK-u u Karlovcu i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Do sada je održala 3 samostalne izložbe. 2019. g. izložbu Žongleri u Galeriji Šira (Zagreb); 2021. g. izložbu Umjetnost življenja u Galeriji Idealni Grad (CZKIO Susedgrad) i 2022. g. Neizvjesnost u neizvjesnom – Komunikacija 1 i 2 ( s J. Jakopanec) u Galeriji Oblok (Sesvete). Članica je HDLU-a Zagreb.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here