ARKTIK: besplatne kazališne radionice

0
709

 

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva sve građane da  se prijave na besplatne kazališne radionice u sklopu programa “SuKultura – Kultura za sve!”. Voditelji besplatnih radionica “Disanje kvarta” su glumac Vilim Matula i izvedbena umjetnica Irena Boćkai. Pozivamo sve građane entuzijaste neovisno o njihovom scenskom iskustvu da se prijave na kazališnu radionicu koja će se održavati u šest termina u Kulturnom centru Travno i u javnom prostoru Novog Zagreba odnosno Zapruđa, a za koju će biti ograničen broj od 10 polaznika. 

Termini radionica: svake subote od 6.6.-4.7.2020. od 10-13h, s javnim nastupom u nedjelju 12.7.2020. u sklopu programa “SuKultura – Kultura za sve!”.

 

 

PRIJAVE: Zbog velikog zanimanja i ograničenog broja od 10 polaznika pozivamo zainteresirane da se za sudjelovanje prijave najkasnije do srijede 27.5. do 10h slanjem svojih podataka, kratke motivacije i broja mobitela na email info@arktik.eu, te ćemo ih tijekom srijede obavijestiti jesu li primljeni. Prijavljeni polaznici obvezuju se prisustvovati na svih 5 subotnjih termina radionice i javnom nastupu 12.7. te potpisuju izjavu odnosno dopuštenje da se u svrhu stvaranja dokumentarnog filma sve radionice i javni nastup snimaju kamerama.

Na radionici ćemo stvarati zajednički umjetnički izvedbeni rad u svrhu nastupa pred publikom u sklopu programa SuKultura – Kultura za sve!

Svaka radionica će imati poseban naglasak na jednoj temi: Disanje; Kvart; Corona Covid-19; Potres; Zagreb; Zapruđe (i ostala naselja Novog Zagreba) poslije corone, utopija i distopija; ekonomska i klimatska katastrofa ili prilika da promijenimo društvo i način. Tijekom šest radionica kazališno-performativni zadaci vježbat će se metodom improvizacije, individualne i grupne, te učiti stvaranje zvučne slike na ove teme, tekstualnog sadržaja, pokreta, scenografije i rekvizita. Koristeći reciklabilne i/ili otpadne materijale stvarat će se rekviziti, kostimi i proizvođači zvuka koji će se koristiti u predstavi. 

Pozivamo sve zainteresirane građane da zajednički ispričamo priču o Novom Zagrebu. Posebnost ove radionice jest inkluzija, stoga nam je želje da stvorimo skupinu od 10 raznovrsnih pojedinaca i kazališnih entuzijasta bez obzira na njihovo prethodno scensko iskustvo.

Umjetnička voditeljica Vesna Mačković o projektu kaže: Inspirirani željom za umjetničkim osvješćivanjem utjecaja zdravlja pojedinca na zdravlje zajednice, ali i obrnuto, te potrebom da jačamo kvartovsko zajedništvo za razne vrste društvenih kriza (zdravstvenih, sigurnosnih, moralnih) pozvat ćemo stanovnike Zapruđa i drugih zagrebačkih kvartova u zajedničko stvaranje umjetničkog izvedbenog rada koji oslikava njihova iskustva, promišljanja i želje vezane uz ovu temu.

 

O voditeljima:

Irena Boćkai

Irena Boćkai autorica je i izvođačica u performansima i predstavama vizualnog kazališta te interdisciplinarnim projektima koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima društvenog i ekološkog djelovanja i novim tehnologijama. Trenutno polazi Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i MA izvanredni studij neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Vilim Matula

Glumac Vilim Matula rođen je u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramskih umjetnosti. Poslije završene akademije neko vrijeme radi u Kazalištu Komedija, a potom je deset godina član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Poslije ZKM-a godinama djeluje kao samostalni umjetnik a od 2014. je član Kazališta Kerempuh. Višestruko je nagrađivan za svoje uloge (Nagrada “Orlando” dva puta, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada “Vladimir Nazor”, Nagrada “Dubravko Dujšin”). 

 

Termini radionica: svake subote od 6.6.-4.7.2020. od 10-13h, s javnim nastupom u nedjelju 12.7.2020. u sklopu programa “Dani Zapruđa”.

Lokacija radionica: Kulturni centar Travno, javni prostori Novog Zagreba i Zapruđa

Producent: ARKTIK – Institut za budućnost u suradnji s Udrugom Trećeprostor

Umjetnička voditeljica: Vesna Mačković

Voditelji radionice: Irena Boćkai i Vilim Matula

Više informacija o konceptu rada i tehnikama koje će se koristiti: https://www.arktik.eu/novosti/besplatne-kazalisne-radionice-povodom-dana-zapruda-disanje-kvarta

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here