Priopćenje: Banka naplatila naknadu na donaciju dječjoj udruzi u iznosu donacije

0
733

 

Sjećam se kad mi je mama dobivala plaću u gotovini i bila je sretna zbog toga što je onda zaista i dobila cijelu plaću. Danas smo prisiljeni dobivati plaću preko posrednika – banke – i za to si banka, ne oravši ni kopavši, naplaćuje proviziju. Jedini joj je posao odlučivati koliko veliku proviziju će uzimati i kakve bi sve naknade mogle uvesti da ostvari prihod, a pogotovo sad u vrijeme ove korona krize jer je dobit pala pa to nekako treba nadoknaditi raznim naknadama na račun, naravno, klijenata.

Osnivač sam i predsjednik udruge Mlada pera koja potiče dječje literarno stvaralaštvo i objavljuje te dječje radove na portalu Top generacija i u zbornicima, slikovnicama, bojankama…što djecu izuzetno veseli jer bez obzira osvojilinagradu ili ne njihov rad je javno objavljen i arhiviran za pokazivanje budućim potomcima.
Sve to naravno i košta pa se osim na dotacije JLS oslanjamo i na donacije građana, a s ponosom mogu reći da smo do danas  dobili i dvije donacije iz inozemstva. Prošle godine jednu iz Njemačke, a prije neki dan i iz Londona.

Neka dobra duša donirala je dječjoj udruzi Mlada pera 50 kn, a banka je naplatila naknadu na to donaciju u iznosu – 50 kn.
To su dva primjerka zbornika ili slikovnice, zapravo trebala su biti, ali je donaciju prisvojila banka!

Na upućeni prigovor dobivam odgovor vrlo ljubaznog službenika banke da je sve po propisima i da zapravo Erste banka ima najmanje naknade među bankama što bi vjerojatno moralo značiti da mogu biti sretan što je iznos donacije bio dovoljan za naknadu jer bi u nekoj drugoj banci još morao platiti banci što je netko donirao udrugu!
Prošle godine na donaciju 10€ iz Njemačke mi nije naplaćena naknada! – zbunjeno odgovaram, a odgovor službenika sam si preveo kao “Nemojmo o lanjskom snijegu!”
Dakle, dragi podupiratelji udruge Mlada pera iz inozemstva, izvučena pouka bi bila sljedeća: ako želite donirati udruzi a da donacija ne završi u džepu banke ne smijemo biti transparentni, donaciju šaljite u kuverti, jeftinije je, a novac na kraju ipak završi na računu udruge!

P.S.: Jesam li napomenuo da je ova donacija iz Londona napravljena s Revolut računa?

Gorkić Taradi
predsjednik udruge Mlada pera

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here