U punom Muzeju likovnih umjetnosti uspješno otvorena izložba “Neustrašive žene”

0
284

Izložba ilustracija

NEUSTRAŠIVE ŽENE

100 žena koje su promijenile Hrvatsku

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba “Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini.

 

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene“svečano je otvorena u petak 5. svibnja 2023. Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Na otvorenju je posjetitelje pozdravio ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti Eduard Hudolin te viša kustosica Muzeja Valentina Radoš koja je ujedno i autorica likovnog postava izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti. Radoš je istaknula kako na izložbi sudjeluju dvije ilustratorice rodom iz Osijeka: Helena Janečić koja je ilustrirala je Anu Katarinu Zrinski, Mariju Jambrišak, Slavu Raškaj, Maju Sever, Janicu Kostelić i Sandru Perković, te Lana Ključarić koja je bila prisutna i na otvorenju izložbe, a ilustrirala je Matiju Vuicu i Slavenku Drakulić.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu te detaljnije upoznala posjetitelje s osječkim neustrašivim ženama zastupljenim na izložbi – poznatom etnologinjom Majom Bošković-Stulli  koja je rođena 9. studenog 1922. godine u Osijeku. Diplomirala je slavistiku 1950. godine, te doktorirala 1961. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Maja Bošković-Stulli bila je istraživačica usmene književnosti koja je snimala i bilježila priče, mitove i pjesme putujući Hrvatskom. Njezina bogata terenska istraživanja osnova su znanstvenih i stručnih radova te antologijskih zbirki hrvatske usmene proze. Autorica ilustracije Maje Bošković-Stulli je Margareta Peršić. Druga značajna Osječanka predstavljena na izložbi je književnica, učiteljica i pripovjedačica Jagoda Truhelka rođena 5. veljače 1864. u Osijeku. Završila je Učiteljsku školu u Zagrebu nakon čega je radila kao učiteljica u Osijeku, Gospiću i Zagrebu. Pisala je romane i pripovijetke u kojima se bavila ženskim pravima, brakom, društvenim stereotipima i dr., što je jedan od prvih primjera „ženskoga pisma“ u hrvatskoj književnosti. Pripada joj i mjesto prve pripovjedačice u čijem se romanu pojavljuje ženski lik s feminističkim preokupacijama koji je intelektualno superioran ostalima, ali i ukomponiran u čitljivu fabulu s elementima trivijalne proze. Truhelka je najpoznatija po prozi za djecu, zbog koje je dobila status najznačajnije književnice za djecu između dva svjetska rata nakon Ivane Brlić-Mažuranić. Najpoznatije joj je djelo trilogija “Zlatni danci”  i “Crni i bijeli dani” u kojoj se prepoznaju autobiografski elementi o odrastanju u Osijeku u okrilju građanske obitelji. Naglasak je na ocrtavanju dječje svakidašnjice, pri čemu je primjetna i didaktička komponenta. Autorica ilustracije Jagode Truhelka je Marsela Hajdinjak.

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti ostaje otvorena do 28. svibnja 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje te će do kraja godine biti predstavljena i u Zavičajnom muzeju Ogulin, Gradskoj galeriji Crikvenica, Muzeju Gacke Otočac u sklopu Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, Gradskoj knjižnici Ivan Vidali Korčula, Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec i Centru za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi se može razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

 

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here