Putokazi: Film – omnibus ‘Meandri’

3
1547
putokazi-omnibus-meandri

 

Film: Putokazi – omnibus ‘Meandri’

Autorica filma: Gea Rajić

Trajanje: 42 minute

 

Nakon 36 godina postojanja Putokazi su prošle godine (2020.) predstavili 14. album „Meandri“. Danas, ova jedinstvena glazbeno scenska pojava na ovim prostorima, Putokazi, predstavljaju 42 minutni glazbeni film autorice i redateljice Gee Rajić u kojem video zapisi glazbenih brojeva s albuma „Meandri“ čine skup različitih čitanja na temu Života kroz Smrt i prolaznost.

 

Da, albumom „Meandri“ Putokazi se upuštaju u temu o kojoj se u društvu ne želi govoriti, razmišljati, dapače o temi koja je na granici tabua – o putovanju čovjeka kroz život do samoga kraja; do smrti. Možda se čini paradoksalnim, ali upravo smrt može vratiti čovjeka u djetinjstvo i samom početku kroz petlju vremena, jedna je od poruka albuma. Kroz tajnu vremena i isprepletenosti života i smrti Putokazi pozivaju na prihvaćanje neupitnosti tijeka života. „Sutra sam umrla…“, samo je jedna od poruka iz albuma koju možemo čuti u ovom filmu, poruka koja poziva čovjeka prihvaćanje neizbježnog. Iako se nekima tema iz ovog albuma može činiti teškom, Putokazi svojom osebujnom i svojstvenom izvedbom ukazuju da životni put prema svojem kraju može biti prirodan, lak i jednostavan – baš kao što teče rijeka prema svojem cilju: velikom oceanu da bi se stopila s njim u jednu cjelinu. U Meandrima, Putokazi su zaronili duboko u sebe u potrazi za izgubljenim bićem, nama samima. Kao što rijeka formira korito, prirodu i zemlju, tako i bol formira ljudsko biće i transformira njegovu bit, suštinu i dušu. Putokazi se udostoje pjevati i progovoriti o boli i patnji, životnih pojava od koje najčešće bježimo. Umjesto da se suočimo s boli i zagledamo se u zrcalo duše, u vlastitu nutrinu, mi često bježimo od samih sebe stvarajući si još veću patnju. Putokazi nas praktički pozivaju da se suočimo sa samim sobom.

 

Autorica filma Gea Rajić video spotovima objedinjenim u filmu sjajno prati temeljnu poruku albuma prirodnim elementom koji se prožima filmom – vodom. Gea je vizualno približila temu albuma; prolaznost života, tok rijeke i života. Film je prožet prirodnim elementima, najviše vodom, odnosno kišom, suzama i rijekom kao simbolom prolaznosti života. Značenje naziva albuma „Meandri“ aludira na putovanje, tok rijeke i prolaznost što i čini suštinu albuma i filma. Snovolike i nestvarne boje koje graniče između sna i jave, života i smrti prožimaju film i time intoniraju temu albuma. Deja vu slike u filmu približavaju gledatelju isprepletenost smrti i života, a sa svjetlosnim efektima kombinirani prizori na trenutke stvaraju konture drugih svjetova koje nas približavaju stvarnosti i prolaznosti života. To je poziv svima nama da se trgnemo iz letargije i poluhipnotičkog sna i posvetimo se sebi, životu i ljubavi – jer život prolazi i nemamo vremena da ga trošimo na trivijalnosti. Uz vokalnu izvedbu Putokaza bol i putovanje u vlastitu nutrinu postaje lakše nego ikad prije. Glavna tema albuma „Meandri“ skladateljice i autorice tekstova Mirande Đaković je upravo život i smrt, koje Gea Rajić uspješno prati i kombinira vizualnim efektima isprepletenim slikama i elementima prirode poput vode koja teče, kao i sam život. Zagledavši se u vodu, vidimo svoj odraz, okrećemo se sebi i suočavamo se sa vlastitom boli. Tako autorica filma, refleksijama i kombiniranim prizorima ukazuje gledatelju na drugu stranu našeg bića, našu dubinu, bit i suštinu koju moramo prigrliti i voljeti.

 

Suze i bol dio su našeg putovanja. Suze nas oblikuju i definiraju; „Pitaš se što plačem…“ pjevaju Putokazi praćeni prizorom bića koje plače, podsjećajući nas na krhkost svakog od nas i neupitnog sastava života – bol i suze koje moramo pustiti da teku da bismo nastavili kročiti kroz život jači i mudriji. Bez prihvaćanja svih sastavnica života kao što je bol, nikada nećemo upoznati vlastitu nutrinu i vlastito biće jer je upravo bol dio nas. Slika govori tisuću riječi, a upravo

„Smrt se svima smiješi i jedino što možemo jest da joj uzvratimo osmijeh“, kaže poznata izreka. S Putokazima javlja se moment spoznaje da osim osmijeha možemo radosno zapjevati i proslaviti postojanje na putovanju kroz meandre života.

 

 

O filmu i albumu “Meandri”:

Album „Meandri“ hvaljen je od kritike i dobro primljen od javnosti. Danas Putokaze čine Jasmina Sokoli, Antonia Svetina, Helena Živković, Ivana Blaškan, Daniela Rašić Strčić,  Dolores Marinić, Sarah Nicole Vukšić i Dorotea Čučak. Film je sniman u Istri, kraj Buzeta, na Lindaru, Pazinskom potoku, u Crkvi sv. Marije na Škriljinah kraj Berama te na Rječini. Glasovnu izvedbu pjevača u Meandrima prate autohtoni žičani instrumenti u izvedbi glazbenika Zorana Majstorovića i udaraljke u tradicionalnim ritmovima Primorja, Hrvatske, ali i svih strana svijeta u jedinstvenoj cjelini koja pršti vrhunskom izvedbom. Projekt uključuje brojne umjetnike, koreografa Benjamina Hrupačkog, kostimografa Igora Dobranića, likovnog dizajnera projekta Sašu Ostojića. Autorica glazbe i tekstova jest Miranda Đaković, a redateljica omnibus filma Gea Rajić.

 

Film je ekskluzivno predstavljen u Rijeci javnim projekcijama u odabranim riječkim kvartovima na pročeljima zgrada kao jedinstven audio-vizalni događaj praćen s balkona i bez okupljanja, od 20. do 26. ožujka 2021. godine.

 

Centar Kulture

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here