U Dječjem vrtiću Viškovo predstavljene slikovnice „Halubajski zvončari“ i „Mići Halubajski zvončari“

0
656

Vrijeme je pusta – vrijeme zvončara i maškara, pa je 30. siječnja 2023. u Dječjem vrtiću Viškovo, za roditelje i djecu održan književni susret sa spisateljicom Tatjanom Udović. Spisateljica je ovoga puta predstavila prigodne slikovnice o Halubajskim zvončarima: slikovnice „Halubajski zvončari“ i „Mići Halubajski zvončari“.

Autorica je ispričala kako su slikovnice nastale s ciljem edukacije i osvještavanja djece o važnosti ritualne prakse Halubajskih zvončara te upoznavanja šire javnosti s Halubajskim zvončarima, kao i s ciljem obogaćivanja kastafske kulture i tradicijskih običaja.

U obje slikovnice priče se pletu u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. U slikovnicama je na dojmljiv način opisan prijenos običaja Halubajskih zvončara s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.

Dok je u slikovnici  „Halubajski zvončari“ općenito obuhvaćena ova ritualna praksa, autorica u slikovnici „Mići Halubajski zvončari“ stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse.

Prisutni djeca i roditelji Dječjeg vrtića Viškovo s oduševljenjem su prigrlili ove slikovnice koje u sebi nose ljepotu i ljubav zavičaja.

Slikovnice „Halubajski zvončari“ i „Mići Halubajski zvončari“ se mogu nabaviti u riječkim V.B.Z. knjižarama i Knjižari Matej te u Udruzi za kulturu „Ča?“ putem e-maila: udruga.ca@gmail.com.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here