SAMOSTALNA IZLOŽBA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

0
573

U srijedu, 02. veljače 2022. godine u Galeriji Crta “Između Crta galerija Crta” u Centru za kulturu i informacije Maksimir otvara se samostalna izložba koprivničke autorice Gordane Špoljar Andrašić „Odslici prolaznosti“.

 

Radi se o novoj seriji radova različitih tehnika (crteži, akvareli, gvaševi, kolaži, kombinirane tehnike), odnosno vizualnim zapisima malog formata (13,5 x 24 cm) koji su nastajali u 2021. godini, kao vrsta dnevničkog bilježenja svakodnevice. Od prvog do zadnjeg dana prošle godine, autorica je bilježila misli, osjećaje, impresije, crtice, detalje, ono viđeno ili ono proživljeno te kroz posvećenu svakodnevnu materijalizaciju vlastitih impresija i vizualnu transkripciju iskustva stvorila mali arhiv otisaka nutrine, mali uvid i pogled na proživljeno. Prostori su to unutarnjih borbi, ali i lakoće koju osjetimo kada misli prenesemo na papir, a naše iskustvo odjednom dobije opipljivu dimenziju. Vrsta je to i brige o sebi, o unutarnjem biću, koja otvara mogućnost sagledavanja vlastitih svjetova, ali i čudnog vremena u kojem živimo. Poznavajući autoričin opus, radi se svakako i o pokušaju potpunog uranjanja u trenutak, koji se kroz dnevno posvećeno zapisivanje, transformira u odslike prolaznosti, otiske prostora onog neponovljivog. Kroz 365 skica/studija/crteža na papiru vidljive su mnoge od njenih dosadašnjih faza i stilova, od crne apstraktne, bijele minimalističke, zelene šumske ili biljne pa sve do faze konceptualnih zapisa gdje koristi pisanu riječi kao iskaz ili komentar. Autorica ponekad iskazuje čisti osjećaj, ponekad pogled na neposrednu okolinu, ponekad kritiku društva ili čak umjetničke scene, a ponajviše progovara o potrebi i važnosti bilježenja unutarnjih procesa te izbacivanja nakupljenih, ponekad i potisnutih emocija. Vidjeti ove crteže na okupu ima učinak katarze i čišćenja, daje nam uvid u mentalne krajolike ove zanimljive autorice, ali nas i navodi da istražimo svoje svjetove i susretnemo se sami sa sobom.  (Tanja Špoljar)

 

 O autorici:

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Ateliera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjige „Stabla“ iz 2003. godine. U zadnjih nekoliko godina napravila je morfološku, stilsku i motivsku transformaciju u svojem umjetničkom opusu, koja je kritički, problemski i tipološki valorizirana u umjetničkoj knjizi „Memorabilijar“ autorice Ive Körbler (2017.). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac; Varaždin, Galerija Zlati ajngel; Poreč, Mala galerija; Rijeka, Galerija Filodrammatica; Koprivnica, Galerija Koprivnica, Sinagoga, Sveučilište Sjever; Sombor, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“; Čakovec, Centar za kulturu; Dubrovnik, Galerija Sebastian; Palo Alto, Gallery Europa; Turckheim, Salle de la Decapole; Nikšić, Galerija Ilija Šobajić; San Francisco, Himmelberger Gallery; Graz, Ganggalerie; St.Georgen am Langsee, Stiftsgalerie des Bildungshausses St. Georgen; Klagenfurt, Landhaus Galerie; Kaysersberg, Abbaye Romane d’Alspach…), a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, HDLU, Tehnički muzej Nikola Tesla; Rovinj, Multimedijski centar; Rijeka, Galerija Juraj Klović; Labin, Gradska galerija; Čakovec, Muzej međimurja; Koprivnica, Galerija Koprivnica, Koprivnica, AK galerija; Svjetski biennale hrvatske umjetnosti u Torontu, Vancuveru i Calgaryju; Palo Alto, Gallery Europa; Bugarska, Gallery Ruse, Sixth International Biennial The Art of Miniature i dr).

 

Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 21:00 sat, sve do 16. veljače 2022. godine.

Kustosica: Tanja Špoljar

Za dodatne informacije slobodno se javite na mobitel: 091 897 0169 (Gordana Špoljar-Andrašić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here