Svečano otvorena grupna međunarodna izložba grafika “Svjetove nadilazimo”

0
427

U petak 25. studenog u 19 sati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici svečano je otvorena skupna međunarodna izložbe grafika „Svjetove nadilazimo“. Posjetitelji su na izložbi mogli razgledati ukupno 43 rada 17 umjetnica i umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Čilea te pročitati 7 pjesama iz zbirke poezije Zlate Cundeković. Radovi različitih dimenzija izvedeni u različitim grafičkim tehnikama u direktnoj su korelaciji s poetskim ciklusima Zlate Cundeković. U noći otvorenja izložbe u Dvorani Galženica održana je i promocija likovno-poetske knjige ”Svjetove nadilazimo” autorice Zlate Cundeković. Autorica koncepcije izložbe i knjige je književnica, pjesnikinja i cjeloživotna djelatnica/radnica u kulturi Zlata Cundeković, odabir umjetnika izvršila je cijenjena grafičarka Nevenka Arbanas, a kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Na otvorenju je voditeljica galerije Galženica Tea Gudek Šnajdar predstavila projekt i suradnike na izložbi, Zlata Cundeković opisala je suradnju s Nevenkom Arbanas na knjizi poezije, a kustosica izložbe Sonja Švec Španjol pojasnila je proces kustoske selekcije i predstavila izložbu.

Skupna međunarodna izložba grafike naziva ”Svjetove nadilazimo” rezultat je suradnje pjesnikinje, dugogodišnje kulturne i kazališne djelatnice te menadžerice u kulturi Zlate Cundeković sa 17 grafičara različitih generacija (Hrvatska, Slovenija, Čile) oko likovnog opremanja njene istoimene knjige poezije (2022.) koja se sastoji od petnaest ciklusa te pogovora Luka Paljetka. Na koricama knjige poezije nalazi se grafika mlade hrvatske
umjetnice Ene Bajuk, dok je 15 poetskih ciklusa unutar knjige odvojeno s pratećom grafikom hrvatskih i slovenskih umjetnika: Leon Zakrajšek, Maja Blažek, Igor Konjušak, Biljana Čakić, Domagoj Biškup, Judita Horvatinović, Duje Medić, Bojan Miljančić, Marija Kokeza Roginić, Jožica Medle, Marija Tomaz Kilim, Maja Vrban Sačić, Janko Orač, Sabina Gašparac, Petra Balekić. Uz pogovor Luka Paljetka nalazi se grafika mladog čileanskog umjetnika Danila Potočnjaka, a uz bilješku o autorici grafika hrvatskog umjetnika
Ivana Fodora.

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi: Ena Bajuk (HR), Duje Medić (HR), Leon Zakrajšek (SLO), Igor Konjušak (HR), Biljana Čakić (HR), Domagoj Biškup (HR), Judita Horvatinović (HR), Bojan Miljančić (HR), Marija Kokeza Roginić (HR), Jožica Medle (SLO), Marija Tomaz Kilim (HR), Maja Vrban Sačić (HR), Janko Orač (SLO), Sabina Gašparac (HR), Petra Balekić (HR), Danilo Potočnjak (CHL), Ivan Fodor (HR)

Zlata Cundeković rođena je 1950. godine u Donjoj Lomnici, Velika Gorica. Pokrenula je i podržala brojne institucionalne i pojedinačne kulturne programe, promovirala dramsko, književno, glazbeno i likovno stvaralaštvo, kako profesionalno tako i amatersko. Bila je predlagačem i voditeljem programskih i financijskih projekata od izgradnje do otvorenja koji su novoizgrađenim dijelovima Velike Gorice, a zatim i Novog Zagreba dali snažni
biljeg urbanog identiteta: Društveno kulturni dom Galženica (1980.) i zgrada Folklornog ansambla „Turopolje“ u Velikoj Gorici (1985.), te Društveno kulturni dom Travno u Zagrebu (1995.).

Poeziju je objavljivala u mnogim javnim tiskovnim glasilima, radiju i HTV. U biblioteci „Albatros“ Velika Gorica objavila je zbirku pjesama ”Sjećanje crvene jabuke” (1980.), u biblioteci „Revija“ Osijek zbirku pjesama ”Nezačepljeno uho” (1985.), te iste godine zajedničku grafičko-pjesničku mapu ”Zapisi iz Turopolja”  u suradnji s umjetnikom Ivicom Šiškom. U Mozaik knjizi objavila je zbirku pjesama ”Uskrisi ime” (1996.),  u biblioteci „Albatros“ zbirku pjesama  ”Nova tkanja” (2003.) u koju je uvrstila niz likovnih radova različitih autora. Tijekom 2008. – 2013. objavila je grafičko-poetsku mapu ”Modrine, Tajni život Zemlje”, s umjetnikom Jurom Kokezom, Art knjigu ”Pomaknuti senzori” (2015.) s
renomiranom grafičarkom Nevenkom Arbanas. Autorica je četiri likovno-poetske razglednice koje su ilustrirali poznati hrvatski likovni umjetnici Ivica Šiško, Zvonimir Lončarić i Dubravka Babić.                               

Radila je na više različitih poslova, između ostalog bila je tajnica SIZ-a kulture Općine Velika Gorica,  ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi Zagreb, a potom do umirovljenja radila je u Zagrebačkom kazalištu lutaka, na mjestu Voditeljice propagande i marketinga.

Dobitnica je više priznanja i nagrada: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998.), Počasna povelja za promicanje kulture, andragoške teorije i prakse Hrvatske zajednice narodnih i otvorenih sveučilišta (1997.), te nagrada Grada Velika Gorica  „Zlatana Turopoljska podgutnica“ (2019.).

Izložba se može razgledati do 23. prosinca 2022. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here