SLIKARSTVO: Vesna Martinjak – Akvarel

0
1608

 

Akvarel (lataqua “voda”) slikarska je tehnika koja upotrebljava vodene boje, tj. boje koje su vezane ljepilom koje se razgrađuje u vodi. Tehnikom akvarela slika se prozirno da se vidi podloga. Često se prije slikanja crta olovkom ono što se želi naslikati, pa se onda to vidi ispod prozirne (prozračne) boje.

Prilikom slikanja akvarelom podloga ima izutetno važnu ulogu jer se vidi ispod prozirnog (lazurnog) tankog sloja boje, stoga se pri radu često koristi poseban akvarelni papir sa zrnatom teksturom.

Akvarelom su slikali poznati impresionistički slikari među kojima su najpoznatiji: Claude MonetPierre-Auguste RenoirEdgar DegasVincent van Gogh

hrvatskoj povijesti umjetnosti najznačajniji su akvareli slikarice Slave Raškaj (1877.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Akvarel

 

 

O autorici: Vesna Martinjak rođena je u Molvama. Sa slikanjem se susreće u djetinjstvu, živi i radi u Koprivnici, cijelo vrijeme pomalo slika i radi druge kreativne radove (ukrašavanje predmeta decoupage tehnikom, oslikavanje stakla, izrada nakita). Unatrag 15-tak godina počinje intenzivnije slikati, pohađa školu slikanja i crtanja „Likovni klub Paleta“, završava 4. stupanj slikanja i crtanja, pohađa i druge radionice slikanja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Kod slikanja koristi tehnike, ulje na platnu, staklu, akril na platnu, akvarel, pastel, ugljen, kombinirane tehnike. Predsjednica je KUD-a Podravka, članica, likovne sekcije „Podravka72“, Molvarskog likovnog kruga, te članica Peski Art iz Đurđevca, sa kojima sudjeluje na zajedničkim izložbama. Sudjeluje na mnogim humanitarnim slikarskim kolonijama u našoj zemlji. Osim slikarstva voli i fotografiju, fotografira prirodu, cvijeće, ljude, životinje, a kasnije motive sa fotografija, kistom prenosi na platno. Svoje radove , osim na izložbama, objavljuje i na brojnim društvenim mrežama. (Facebook, Instagram, Twitter, Fine Art America, Pinterest AtPal….)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here