Slikovnica Dabar Perajko

0
1908

Predstavljamo slikovnicu “Dabar Perajko”

Riječ je ekološki osviještenoj bajci o marljivom dabru, koji se na neugodan način upozna s utjecajem ljudi na okoliš – ostane bez doma i repa. Na putu do novog doma sazna da nije jedini s hendikepom, te spozna ponešto o nezdravoj prehrani, prenamjeni i recikliranju otpada. Slikovnicom je cilj potaknuti dječji interes o:

  1. Recikliraju: kako ne reciklirani otpad utječe na okolinu i kako se predmetima može produžiti uporabna vrijednost (U Hrvatskoj se reciklira samo 17% otpada, u Zagrebu svega 7%).
  2. Osobama s invaliditetom: njihovim potrebama i olakšavanju integracije u društvo (Izvješće UNESCO-a – obrazovni fond globalno ima premali proračun za djecu s invaliditetom, posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju, a vlade odbijaju dati pomoć za obrazovanje).
  3. Problemu konzumacije slatkiša: uz uništavanje zuba, izazivaju hiperaktivnost, dijabetes tipa 2 i pretilost (u Hrvatskoj 35% djevojčica i 38,7% dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu).

U slikovnici je izbjegnuto nametljivo forsiranje ekološke tematike, želeći kod djece spontano potaknuti novi način promišljanja o otpadu. Životinjama s invaliditetom se pomaže domišljatom prenamjenom otpada (dabar otkinuti rep zamijeni perajom iz reciklažnog dvorišta, majmun koristi starački štap umjesto repa), a slatkiši se nalaze u otpadu gdje im je i mjesto.

Slikovnica počiva na dvije tradicionalne tehnike – rukom crtanim ilustracijama i reljefnim panelima od gline. Time se djeci odrasloj u svijetu jeftine kompjuterske ilustracije skreće pozornost na bogatstvo tradicionalnih likovnih tehnika, koje su u izumiranju baš kao i očuvana priroda. Tehnike su bliske njihovoj dobi (crtanje, modeliranje plastelinom), ali nažalost potisnute u odrasloj dobi.

Slikovnica Dabar Perajko je ugledala svjetlo dana zahvaljujući potpori Zaklade “Hrvatska za djecu”.

Izvor: https://najsretnijabeba.webs.com/projekti

 

     

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here