BEK – Besplatne elektroničke knjige

0
825
Foto: Pixabay

Foto: pixabay

BEK – Besplatne elektroničke knjige

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] početkom 2001. pokrenulo je projekt „Besplatne elektroničke knjige“ [BEK]. Mrežne stranice projekta (elektronickeknjige.com), kao i prvi naslov u okviru projekta javno su predstavljeni u sklopu osječkog FAK-a održanog od 25. do 27. svibnja 2001. godine. Otad je u okviru projekta BEK objavljeno 219 naslova u četiri biblioteke: „Online“, „Mali rakun“, „elektroDAF“ i  „elektroRI“. U okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i/ili antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora.

Tijekom 2018. godine objavljeno je 19 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 219 dostupno 194 naslova.

Najčitaniji je prozni naslov u 2018. roman „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića (6.771 čitatelj), a iza njega slijede roman „Sloboština Barbie“ Maše Kolanović (5.212) te prozni zapisi Henryja Davida Thoreaua „Walden“ (3.612). Najčitaniji pjesnički naslov je „Tri jeseni“ Ane Ahmatove (4.083 čitatelja.

Najčitaniji publicistički naslov je „Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!“ Dražena Šimleše (8.608 čitatelja). Najčitaniji esejistički naslovi su „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića (6.446), dok su najčitaniji teorijski naslovi „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića (8.853).

Kao i prethodnih 17 godina, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade: krajem 2018. godine projekt je premašio brojku od dva i pol milijuna korisnika, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 1,631.503 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno gotovo 7 i pol tisuća čitatelja.

Izvor: https://elektronickeknjige.com/bek/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here