110 godina Fotokluba Split – velika retrospektiva

0
991
Foto: Pixabay

 

Otvorenje izložbe Fotokluba Split ”110 godina Fotokluba Split – velika retrospektiva”  biti će u utorak 15. lipnja u 21 sat. Izložba će biti otvorena do 13. srpnja. 

Sa Facebook stranice Fotokluba Split prenosimo tekst:

“Izložba donosi presjek iznimne povijesti jedne od najstarijih udruga u Splitu, prateći razvoj od osnivanja Photokluba – kluba fotografa amatera 1911. godine, preko ponovnog osnivanja 1950. pa sve do danas.

U okviru izložbe bit će izloženi autentični dokumenti iz bogate arhive udruge koji će posjetiteljima približiti važnost i ulogu Fotokluba Split u kontekstu lokalne kulturno-umjetničke scene – dokumenata koji svjedoče radu i razvoju udruge – prvog statuta, dokumenata vezanih uz prostor udruge (prostor na splitskoj rivi koji je komunistička vlast oduzela udruzi i dodijelila JAT-u, a u zamjenu udruzi dodijelila prostor u Marmontovoj u kojem se Fotoklub nalazi i danas). Također, bit će izloženi dokumenti i fotografije koji svjedoče o bogatoj kulturnoj razmjeni koja se odvijala između Fotokluba Split i drugih fotoklubova tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, a koja je omogućila splitskoj publici da se u to vrijeme upozna s najznačajnim fotografima Europe i svijeta (gostovanje fotografa iz Italije, Francuske, SSSR-a, te prikazivane fotografije članova Fotokluba Split na izložbama u Sydneyju, SAD-u i diljem Europe).

Udruga Fotoklub Split zajedno je s prostorom u kojem djeluje i Galerijom fotografija zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što dovoljno svjedoči o važnosti udruge za kulturnu i umjetničku scenu grada Splita i Hrvatske, a u okviru udruge razvijali su se i djelovali neki od najvažnijih hrvatskih fotografa dvadesetog stoljeća – Nikola Vučemilović, Ivo Eterović, Ivan Filipin, Duško Kečkemet, Ante Verzoti, Feđa Klarić i brojni drugi, a vrijedna fotografska arhiva dragocjen je materijal iz kojeg se može iščitati razvoj grada Splita kroz povijest.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.”

Izvor: Fotoklub Split

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here