SLIKARSTVO: Monika Bičkei Friščić – mitologija, legende i snovi

0
1062

Centar kulture predstavlja radove slikarice Monike Bičkei Friščić. U slikarstvu, rijetko se mogu naći motivi iz legenda, snova, fantasy svijeta ili svijeta mašte. Upravo nam takve jedinstvene i posebne radove, nekog drugog svijeta donosi Monika. Izborom palete boja dodatno se naglašava snovoliki svjetovi gdje misteriji nema kraja. Autorica mističnim detaljima promatrača odvodi daleko u svjetove imaginacije gdje se um mora napregnuti do krajnjih granica da bi shvatio koju poruku prenosi slika. U prepuštanju slikama da nas vode daleko u maštu, možda i meditavno stanje, promatrač zapravo ponire u vlastite dubine da bi na kraju spoznao najveću misteriju ovog svemira – samoga sebe.

Stoga slike koje radi autorica nisu samo mašta, nego poniranje u svijet kroz jednu dublju viziju duše svijeta kojeg čovjek ne može dokučiti. Prepuštanjem slikama i meditativnim promatranjem možda promatrač ipak spozna pokoju tajnu jednog dijela sebe ili ovog mističnog svijeta. 

 

Buy Me A Coffee

U samim radovima možemo prepoznati utjecaje raznih likovnih pravaca, od simbolizma, impresionizma, nadrealizma itd. Pejzaži u kojima je najčešći motiv žena ispunjeni su jarkim, ponekad nestvarnim bojama. Osim žene, koja većinom podsjeća na neko mitsko biće, na neku putnicu kroz vrijeme, vilu ili jednostavno bezvremenski simbol žene; čest motiv su hramovi, prapovijesni simboli i skrivena značenja što nam govori o inspiraciji koju Monika izvlači iz svoje ljubavi i znanja prema arheologiji. Akrili i ulja na platnima, od onih malih dimenzija, do onih velikih, oduševiti će vas njenim prepoznatljivim nježnim linijama, spontanim kombinacija boja i oblika, te na kraju mistikom koja leži iza svake slike.

 

 

O autorici: Monika Bičkei Friščić rođena je u Virovitici 1990. godine. Osnovu školu pohađala je u Slatini gdje nastavnik likovne kulture prepoznaje njen talent i učlanjuje ju u slatinski likovni klub 2001. godine u kojem je bila jedini maloljetni član. Sa slatinskim likovnim klubom sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama od 2001. do 2009. godine, kada prestaje biti član i upisuje studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Nakon završenog fakulteta ponovno se vraća slikarstvu i ovaj put počinje intenzivnije slikati. Monika najčešće slika akrilom i uljem na platnu a inspiraciju nalazi u svojim snovima, vizijama, arheologiji, mitovima, legendama i prirodi. Do sada je imala 4 samostalne izložbe i nekoliko skupnih.

https://www.facebook.com/monake.delphys

email: bickei.monika@gmail.com 

Buy Me A Coffee

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here