Natječaj za izlaganje ‘One su tu’ 2023.

0
395
Foto: Pixabay

Rok: 17.02.2023.

Pozivaju se žene umjetnice iz cijele Hrvatske da prijave svoje radove za izložbu ‘One su tu’ koja će se po četvrti put realizirati u Vinkovcima, 8. ožujka 2023. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

vrijeme: 02.02.2023. – 17.02.2023.

“Nacionalna izložba umjetnica One su tu već nekoliko godina zaredom utire put manifestaciji koja će s vremenom zasluženo postati stabilna, relevantna i cijenjena godišnja prezentacija djelovanja umjetnica na području Republike Hrvatske.“ – isječak iz predgovora One su tu, 2022., dr. art. Vlatka Škoro

“Riječ je o nacionalnoj izložbi natječajnog tipa proizašloj iz lokalne izložbe kojom se u periodu od nekoliko godina obilježavao Dan žena. Jasno je da će vrlo brzo u narednom periodu izložba profilirati vidljivu poziciju na izložbenoj karti naše zemlje, kojoj nije samo cilj obilježiti dan žena, već definirati vidljivu platformu suvremenih umjetničkih praksi u ovom zabačenom, egzistencijalno i kulturno osiromašenom kraju. Nedvojbeno je da ovakve izložbe polaze od značaja žena u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti s ciljem propagiranja vidljivosti žena umjetnica.” – isječak iz predgovora One su tu, 2021., Ines Matijević Cakić, izv. prof. dr. art.

“Možemo se složiti kako ženska umjetnost, i žene umjetnice nisu zastupljene u povijesti umjetnosti kao njihovi kolege. Nije to zbog nedostatka stvaralačkog duha žene, nego zbog brojnih povijesnih i društvenih čimbenika. Kako vrijeme odmiče žena umjetnica pronašla je svoj put, stoga ne treba postavljati pitanje „zašto nije bilo velikih umjetnica kroz povijest?“, trebamo postavljati pitanja „tko su one, čime se bave, što ih okupira?“, podržati recentne umjetnice i njihov rad. Cilj izložbe je učiniti vidljivim umjetnost žena koje su uvijek prisutne ali ipak nedovoljno vidljive te osvijestiti njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu.” – isječak iz predgovora One su tu 2020., Lana Skender, dr. sc.

 

Uvjeti natječaja:

  • Na natječaj za izlaganje jedna osoba može prijaviti najviše tri samostalna rada uz jedan rad u suradnji ili kolektivu
  • Na natječaj se mogu prijaviti osobe s boravištem u Republici Hrvatskoj
  • Prihvaćaju se radovi u svim medijima i tehnikama (radovi trebaju biti opremljeni za izlaganje)
  • U prijavi je obavezno priložiti:

– ispunjenu prijavnicu naslovljenu imenom i prezimenom autorice (Prijavnicu preuzmite ovdje: PRIJAVNICA, One su tu, 2023.)

– fotografije rada visoke rezolucije u JPG formatu (nakon selekcije rad se šalje u originalnom obliku)

– fotografije treba imenovati nazivom rada i godinom nastanka

Radove će ocjenjivati žiri u sastavu: Božica Dea Matasić, red. prof. art. , Iva Muškić, mag. educ. art, Ana Čolaković, mag. kip. i prof. lik. kult.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here