Retrospektiva poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika uspješno otvorena

0
397

Retrospektiva poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika uspješno otvorena na predzadnjoj postaji svog putovanja Hrvatskom! 

U petak 26. svibnja u prepunoj Gradskoj galeriji Crikvenica svečano je otvorena retrospektivna izložba „Kronika hrvatske gluposti“ najpoznatijeg hrvatskog suvremenog karikaturista Nika Titanika! Ravnateljica Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Andrea Car Avdagić pozdravila je sve prisutne, istaknula kako joj je iznimno drago što je upravo izložba Nika Titanika jedna od prvih koje je dogovorila kada je došla na poziciju ravnateljice te se zahvalila Niku Titaniku na odazivu i gostovanju u izložbenom prostoru Gradske galerije Crikvenica. Kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol zahvalila se ravnateljici što je prepoznala kvalitetu rada Nika Titanika, ali i relevantnu ulogu karikature danas koja je itekako živa i potentna, ali je više zastupljena u inozemstvu negoli u Hrvatskoj. Također je istaknula kako je Nik Titanik jedan od rijetkih karikaturista koji još uvijek ostvaruje suradnju s dnevnim tiskovinama, te je vjerojatno jedini karikaturist na svijetu koji radi dvije karikature dnevno pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima Nik Titanik se često dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Izložba obuhvaća veći broj originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. Radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu. Uz karikature, na izložbi će posjetitelji moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika. Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje Nika Titanika čija arhiva broji preko 13.500 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo, istaknula je Švec Španjol.

U sklopu otvorenja izložbe održana je i promocija i predstavljanje prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom “1573.” koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine. Na otvorenju su zainteresirani posjetitelji mogli prolistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji.  

Izložba u Gradskoj galeriji Crikvenica ostaje otvorena do 29. lipnja 2023.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here