Premijera dokumentarne predstave „Bakice“ i popratna izložba dokumentarnih stripova

0
1664

 

Dokumentarna predstava „Bakice“

premijera 21. prosinca 2020. godine, 20 sati, Filodrammatica, Rijeka

 

Izložba dokumentarnih stripova „Bakice“

17. – 20. prosinca 2020. u Galeriji SKC, Rijeka

Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Anja Sabol i Ana Marija Brđanović. Ove profesionalne glumice samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice, dijeleći prijateljstvo, ljubav prema igri i (društveno angažiranom) kazalištu. Dokumentarna predstava „Bakice“, u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom „Plastika fantastika“ iz 2019. godine. Međunarodni projekt „Bakice” nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke, u partnerstvu s Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane te je dio službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Dokumentarna predstava „Bakice“ riječkog Kolektiva Igralke nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, kako doprinose društvu, iako ono to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane. Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.

Osim što je predstava dokumentrnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Uz predstavu nastaje i izložba dokumentarnih stripova nastalih u okviru kolegija „Ilustracija i strip“ pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak. Stripove su izradili studenti 1. godine diplomskog studija slikarstva na temelju iskustava autorica predstave tijekom etnografskog istraživanja života skupljačica boca. Ovi mladi umjetnici uzeli su njihove priče kao polazište i inspiraciju kako bi u žanru “dokumentarnog” stripa istražili i izrazili vlastite doživljaje ove tematike. Odabrani radovi tiskani su u programskoj knjižici predstave.

U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor.

 

 

„Bakice“ – autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj

Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj

Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić

Socijalna antropologinja: Vanda Velagić

Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana

Scenografkinja: Paola Lugarić

Kostimografkinja: Tanja Blašković

Izbor glazbe: autorice i Sun Matt

Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić

Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin

Dizajner vizuala: Oleg Morović

Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković

 

Izvršna produkcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka)

Produkcija: Savez udruga Molekula (Rijeka)

Partner: KUD Transformator (Ljubljana)

Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

 

Izložba dokumentarnih stripova “Bakice”

Studenti: Mariana Ban, Lana Drožđek, Antonio Filipović, Paola Glavaš, Petra Hršak, Klara Punjek, Sara Sabol i Lejla Tomić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here