Učinite nešto, Zemljani!

0
581

Promocija ekološko-ljubavno romana I onda se ponovno zaljubila, Nade Mihoković-Kumrić održano je u Velikoj Gorici 2018. godine. 

Roman je nagrađen nagradom Neretvanska maslina 2018. godine.

 

OBRAZLOŽENJE KNJIŽEVNE NAGRADE „Neretvanska maslina“, 2018.

Prije svega, ovom prigodom želimo podsjetiti na smisao postojanja književne nagrade “Neretvanska maslina” koja se dodjeljuje na Neretvanskim pjesničkim susretima „Maslini u lice“ za najbolju pjesničku ili proznu knjigu izdanu u Hrvatskoj, prethodne godine (dakle, 2018. za knjigu objavljenu 2017.). Nagrada se dodjeljuje za postignute visoke književne, estetske i umjetničke domete u tematiziranju ekoloških pitanja u smislu osvjetljavanja humanijeg odnosa prema okolišu, kao i većeg suglasja između čovjekovih potreba za razvojem i očuvanjem prirode, te tradicijskih i baštinskih vrijednosti. Prema navedenom, Nagrada je jedinstvena u DHK-u upravo po svojoj tematskoj okrenutosti planetarno gorućim pitanjima suvremenog svijeta i njegovoj budućnosti. Zato je materijalnim dijelom Nagrade naglašen eko odnos, pa osim novčanog iznosa i pisanog dokumenta, Nagrada uključuje po pet litara neretvanskih eko proizvoda: ekstradjevičanskog maslinova ulja i vina. 

***
Od ovog kratkog podsjećanja na smisao postojanja književne nagrade „Neretvanska maslina“, sa zadovoljstvom možemo objaviti da je dobitnica „Neretvanske masline“ za 2018. NADA MIHOKOVIĆ-KUMRIĆ za knjigu I ONDA SE PONOVNO ZALJUBILA, (Alfa, Zagreb, 2017.), roman za mlade (ali i za odrasle) u kojemu je potencirano donijeta tema ekološke osviještenosti mladog čovjeka, ali i tradicijskih obiteljskih vrijednosti – te prvih ljubavi koje ožive već u školskim klupama.
Zadovoljstvo Stručnog povjerenstva koje je radilo u sastavu Enerika Bijač, predsjednica, Ružica Martinović-Vlahović i Vesna Vidović tim je veće što je roman okrenut prije svih, mladima – njima koji će doći u priliku popraviti svijet i život na Zemlji. 
Prateći fabulu ovog romanu, možemo ga kratko označiti kao ekološko-obiteljsko-ljubavnu priču, ispričanu u prvom licu iz perspektive četrnaestogodišnjaka, buduće glumice Franke i budućeg ekologa Filipa. Ali to ne znači da je priča namijenjena samo mladima. Ovo je knjiga i za odrasle, itekako. I za one koji odlučuju, itekako. Ovdje mladi na sebi svojstven i moguć način, dižu svoj glas za planet Zemlju – zelenu, čistu i zdravu i sutra, za tradiciju i vrijednosti življenja u obitelji. U ovom romanu koji nije opsežan po broju stranica, ali jest po porukama koje donosi – riječ je o obitelji u kojoj žive djed i baka, roditelji i djeca, i svatko ima svoju sjajnu ulogu, te se razumiju i samim pogledima. Ljubavne zavrzlame tako svojstvene mladosti koja se tek sprema ući u život nosivo su tkivo cijele priče a mladenačke ljubavi poticajna su snaga u đačkom životu i za sporazume i nesporazume, za veća i manja međusobna prijateljstva, ili zategnute odnose. Na kraju sve se lijepo popegla i izravna, sjedne na svoje mjesto.
Nada Mihoković-Kumrić spisateljica je koja umije ispisati pitko štivo. Tako i u ovom romanu naracija teče ležerno, ali to ne znači plitko, površinom. Ona vrsno opservira i gradi likove svojih junaka ulazeći u njihovu psihologiju – koja nije jednolinijska, općenita, nego svatko od tih mladih ljudi pokazuje svoj pristup životu u vremenu formiranja svoje osobnosti. Osobito mjesto u romanu ima personificirani lik Zemlje koja u raznim prigodama  koje stvaraju mladi u svojim aktivnostima, Zemlja progovara o odnosu čovjeka prema njoj, o prekomjernom iskorištavanju i narušavanju prirodnog reda i sklada života na Zemlji. Knjigu čitamo s užitkom, i nadom u razum homo ludensa u  ovom opakom vremenu koje suvremeni svijet živi u neskladu s  prirodom, globalno obuzet tolikim i takvim tehnološkim napretkom koji uništava naš Planet, globalno pretjerano obuzet materijalnim vrijednostima, i novcem koji je postao svemoćan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here