Poetski trenovi iz novih knjiga poezije u Mjesecu hrvatske knjige 2023.

0
364
Foto: Maja Strgar Kurečić, detalj fotografije iz serije "Herbarium of Summer Memories" utkane u poetski tren Tatjane Gromače "O verandama, i još o koječemu"

„Mjesec hrvatske knjige“ je nacionalna manifestacija koja se od 1995. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH obilježava svake godine i traje od 15. listopada do 15. studenog. Ovogodišnje izdanje pod nazivom „Književnost bez granica!“ posvećeno je književnom prevođenju i prevoditeljima.

 

Hrvatsko društvo pisaca i Poetski tren i ove godine predstavljaju i preporučuju nova izdanja knjiga poezije hrvatskih autora. Na digitalnoj platformi Poetskog trena redovno se svakoga mjeseca objavljuje po jedan poetski video, a u „Mjesecu hrvatske knjige“ taj će ritam biti pojačan pa će svakoga tjedna biti objavljen po jedan video na pjesmu iz jedne knjige, a to su “Ivan Bezdomnik i njegove pjesme” Tatjane Gromače, “Knjiga posjeta” Dinka Telećana,“Cesta za Tar” Irene Matijašević i “Stihovi iz automata” Marka Tomaša.

Poetski video radovi nastaju ispreplitanjem poezije, umijeća recitacije, glazbene i vizualne umjetnosti pa nude i više nego ljepotu poetske riječi. Postali su i izlog umjetničkih radova likovnih umjetnika i umjetničkih fotografa. Pokazuje to prvi video u programu „Mjesec hrvatske knjige“ objavljen prošloga tjedna u kojem stihove Tatjane Gromače recitira Gordana Kovačić, suautorica videa s Robertom Rudićem, glazbu izvodi violinistica Vinka Fabris Stančec, a fotografije je posudila Maja Strgar Kurečić. Sjajna je to preporuka za novu knjigu poezije Tatjane Gromače koju smo čekali pune 23 godine!

 

Poetski tren Tatjane Gromače pogledajte ovdje:

 

Zajednički program Hrvatskog društva pisaca i Poetskog trena u manifestaciji „Mjesec hrvatski knjige“ ostvaren je uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Buy Me A Coffee

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here