Nakon Siska i Splita, izložba “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice” gostuje u Zadru

0
1275

Nakon Siska i Splita, izložba “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice” gostuje u Zadru

U prvoj polovici kolovoza zadarsku će kulturnu i umjetničku scenu obilježiti gostovanje izložbe “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice” suvremene multimedijalne umjetnice Vesne Mačković. Izložba će biti postavljena u prostoru Galerije ZadArtna adresi Kovačka ulica 3, a moći će se posjetiti od 1. do 14. kolovoza 2021. godine, svakim danom od 9 do 11 sati te od 18 sati do ponoći. 

O izložbi

Multimedijalna izložba “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice” predstavlja niz digitalnih slika koje je autorica Vesna Mačković objedinila u zajedničku temu promišljanja o svijetu prožetom tehnološkim napretkom i o budućnosti koju nam je umjetnica približila konceptom zabavnih televizijskih kanala u imaginarnoj stvarnosti. Izložba nas na taj način uvodi u svijet u kojemu slika kao klasični medij izostaje i metaforički biva zamijenjena različitim matricama koje, poput kodova, u sliku upisuju nova, apstraktna značenja i time oblikuju alternativne stvarnosti koje su, u suštini, produkt našega uma. Takav pristup nastoji nam ukazati na promjenu statusa i značaja slike kao medija u postmodernoj digitalnoj umjetnosti, pri čemu slika postaje sekundarna manifestacija novoga primarnog sredstva kreativnog izričaja – upravo apstraktnog koda. Opisanim izričajem umjetnica kombinira svoj prepoznatljiv interdisciplinaran stil u kojemu je ovom izložbom posebice naglašen poetski pristup. 

Valja istaknuti i da je riječ o prvoj samostalnoj izložbi slika ove višestruko nagrađivane umjetnice. Prije gostovanja u Zadru, izložba je krajem 2020. godine bila postavljena najprije u Sisku, a potom u Splitu. Izložba, nastala u produkciji umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost, dio je inicijative “Umjetnost dostupna svima”, a ostvarena je uz financijsku potporu Galerije ZadArt te privatnih donatora umjetnice Vesne Mačković. 

Inicijativa “Umjetnost dostupna svima”

Inicijativu “Umjetnost dostupna svima” umjetnička organizacija ARKTIK  Institut za budućnost provodi već dugi niz godina s ciljem osvještavanja da umjetnost ne može i ne smije imati fiksnu cijenu, već mora biti dostupna svakome prema njegovim mogućnostima i vrednovana pojedinačno i prema vlastitim utiscima. Iz tog se razloga i na ovoj izložbi  zaprimaju isključivo donacije posjetitelja koje nisu unaprijed određene. U sklopu izložbe uz donaciju po želji moći će se preuzeti dvojezična monografija (na hrvatskom i engleskom jeziku) koja prati izložbu i sadrži reprodukcije svih izloženih slika, kao i autoričine poetske riječi te predgovore šestero autora/akademskih slikara/kustosa i pogovor umjetnice.

 

Osim monografije, s izložbe će posjetitelji uz donaciju moći ponijeti i razne suvenire vezane uz ovaj i prijašnje projekte Vesne Mačković, te poklone donatora kao što su, primjerice, knjige Instituta Ivo Pilar, razglednice s reprodukcijama slika s izložbe, vrećice lavande i blokići. 

Slike za ponijeti uz donaciju

Osim nabrojanih suvenira, posjetitelji će imati priliku kući ponijeti i slike – također bez definirane cijene u sklopu inicijative “Umjetnost dostupna svima”! Naime, dok su digitalne slike izložene na izložbi u visokoj rezoluciji otisnute na platna velikih formata, za posjetitelje su osigurane digitalne slike tiskane u manjim formatima. Tako će zainteresirani posjetitelji uz donaciju moći preuzeti digitalne slike na malim i srednjim platnima, dok će za preporučeni iznos donacije biti dostupne i slike velikog formata. Svakom donacijom podržavaju se daljnji rad i budući umjetnički projekti Vesne Mačković.  

Veselimo se vašem dolasku!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here