Muški prozni blok: Cvetnić, Gregur, Pavičić

0
1023

 

Muški prozni blok: Cvetnić, Gregur, Pavičić

OD DOMOVINSKOG RATA DO (POST)TRANZICIJSKOG KRIMINALA I KONZUMERIZMA – TRI NASLOVA NAGRAĐIVANIH HRVATSKIH PROZAIKA BESPLATNO DOSTUPNI NA INTERNETU

 

Projekt Besplatne elektroničke knjige sada ima više od stotinu objavljenih proznih naslova – postojećima su se pridružili još tri koja potpisuju Ratko Cvetnić, Marko Gregur i Jurica Pavičić

 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri prozna naslova nagrađivanih suvremenih hrvatskih prozaika: roman „Kratki izlet“ Ratka Cvetnića, koji je nagrađen Gjalskim te se i danas smatra jednom od najboljih proza o Domovinskom ratu; zbirku priča „Divan dan za Drinkopoly“ Marka Gregura, za čiji je rukopis nagrađen Prozakom, te roman „Minuta 88“ Jurice Pavičića, višestruko nagrađivanog prozaika, scenarista i novinara. S novim je naslovima od 265 objavljenih čitateljima dostupno njih 231.

Romanom „Kratki izlet“ Ratko Cvetnić 1997. godine postao je pravom književnom senzacijom. Zapisima u kojima opisuje svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993. godine, izazvao je veliki interes čitatelja, a ti su mu zapisi donijeli i prestižnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo. „Kratki izlet“ sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj – nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.

U vremenima u kojima nas zanimaju samo krajnosti, tj. s jedne strane svijet bogatih i slavnih za kojim čeznemo, a s druge strane svijet siromašnih i poniženih nad kojim žalujemo ili ga perverzno volimo zbog toga što svjedoči da postoje i gori od nas, Marko Gregur u svojim pričama okupljenim u zbirci „Divan dan za Drinkopoly“ pozornost posvećuje ljudima koji nisu ni na društvenom vrhu ni na dnu (iako su bliže drugom) pokazujući kako i njihove sudbine itekako mogu biti zanimljive i važne. Priče su to lišene velikih gesta, pametovanja i senzacionalizma kojih su prepuni masovni mediji što uvelike oblikuju ono što bismo trebali zvati suvremenim ukusom. 

Jurica Pavičić u romanu „Minuta 88“ govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu; on kroz zanimljivu priču na angažiran kritički način govori i o socijalnoj nepravdi koju donosi naš divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca. Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost, ističe Velimir Visković u svom osvrtu na roman.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here