Milisav Rosić: Drugi svijet

0
514

Piše: Bojana Dobran 

Pjesnička težnja da razumije sebe i svijet oko sebe čest je motiv ne samo kod onih koji počinju svoj pjesnički put, već i kod onih koji se trude da na njemu ustraju. Upravo takva težnja prožima zbirku pjesama pod nazivom „Drugi svijet“, koja donosi glas Milisava Rosića, mladog pjesnika iz Mojkovca, na domaću poetsku scenu.

U ovoj zbirci, on nam prenosi jedinstveno iskustvo potrage za pjesničkim „ja“, kroz motive iz povijesti, mitologije, religije, ali i svakodnevnice. U središtu njegove potrage je autentični glas kojim će moći da prenese svoja poimanja života i smrti, dobra i zla, svjetlosti i tame, jer upravo takvi polariteti pomažu mu da sagleda širinu života i raznovrsnost mogućih interpretacija svijeta koji ga okružuje.

U dijalogu sa mitskim junacima, prirodom i svemirom, on oblikuje svoj glas, ali prije toga pronalazi i prihvaća sebe kakvim jest. Doziva dijete u sebi, znajući da ako ga izgubi, gubi i najiskreniji doživljaj svijeta koji mu je potreban da bi pisao, da bi živio. U pjesmi „Tajna“ on iskazuje veliku ljubav prema tom djetetu, jer ono ga spriječava da se otuđi od sebe i izgubi na svom putu:

 „Volim te
 Volim te više nego ikog
 Želim te više nego ikog
 Javi se, dječače u meni“ 

U pjesmi „(Ne)Živi“, on također inzistira da „Nijedna cijena vrijedna nije / Djeteta u vama“, podsjećajući čitatelja na nemjerljivi značaj prihvaćanja samog sebe onakvim kakvi u srži jesmo.

Kroz motiv djeteta, pjesnik slavi život, ali tek kada prihvati smrt on pronalazi glas kojim taj život može pretočiti u jedinstvenu melodiju. U pjesmi „Prolazak kroz pustinju“, on se pita: „A, ko sam ja kad je sve spaljeno“ i shvaća da je čovjek ono što zaista jest samo kada se oslobodi straha od smrti. Tada on otkriva svoj pjesnički glas i moć koju taj glas ima:

„Sada sam poput melodije
Glas koji oblikuje
Najljepšu rajsku ariju...“

 

U pjesmi „Tmina”, nailazimo na sličan motiv. Pjesnikov Bijeli dječak trčkarao je sa smrti sve dok se nije slomio i prepustio svoju dušu strašilima oko sebe. Ali to potpuno prepuštanje smislu koji iznad svih nas i prihvaćanje straha daje novu melodiju njegovom pjevanju, te njegov glas postaje škripa demona, otvarajući jednu sasvim novu perspektivu na svijet.  

Ova potraga i svi izazovi koje ona stavlja pred pjesnika prožeta je emocijama čija jačina ne jenjava kroz čitavu zbirku. Kroz kompleksnost i intenzitet tih emocija, pjesnik shvaća da na njegova pitanja o identitetu i životu ne postoji jednostavan odgovor. Njegovo pjesničko „ja” nije crno-belo, a nije ni stalno. U pjesmi  „Neon“, on kaže:

 „Gubitak sebe
 Pronalazak
 Hipnotičko ludilo“ 

 

Ovim stihovima pjesnik ukazuje na emotivnu buru kroz koju dobrovoljno prolazi da bi došao do onoga za čim traga. Shvaćajući kompleksnost mehanizma osobnosti koji mora da posjeduje, on prihvaća sebe i kao „božjeg slugu“ i kao „nevjernika“ u isto vrijeme. Jer svijet sam po sebi nije jednostavan i nije crno-bijeli. Najveće životne istine znaju i da bole i onaj ko’ želi da ih otkrije, mora biti otvoren za sve perspektive.

 

Iako „Drugi svijet“ predstavlja prvu zbirku, ona se vrlo zrelo nosi sa pitanjima koje pjesnik postavlja sebi i svijetu. Motivi i emocije koje u sebi sadrži dovoljno su autentični, a istovremeno i dovoljno nam poznati da ih doživimo na jedan snažan način. U cjelini, ova zbirka je jedan pozitivan primjer pjesničke ustrajnosti i vrlo inspirativno štivo za one koji pokušavaju da pronađu sebe u svakom smislu.

Tekst je izvorno objavljen na: https://srpski.anglozine.com/pesnicka-teznja-i-pesnicki-glas-u-zbirci-drugi-svijet-milisava-rosica/

O autoru: Milisav Rosić rođen je 1997. godine u Mojkovcu, gde završava osnovnu i srednju školu. Trenutno je student na Fakultetu političkih nauka, i aktivno piše. Svoje prve neobjavljene pjesme je čitao na umjetničkim večerima, a oprobao se i u video produkciji, ekranizujući spot za pjesmu “Sjena” Olivere Bjelić.

Knjiga se može naručiti izravno od autora na Facebook: Milisav Rosić ili instagram @milisavafanas

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here