Međunarodni dan mira – “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!”

0
867

 

Završena je druga faza projekta “Neka jedu kolače! /Let Them Eat Cake!” koji je usmjeren prema podizanju svijesti javnosti o brojnim društvenim pitanjima i problemima kao dio IF Festivala – Međunarodnog festivala postavljanja pitanja.

Ovom prilikom predstavljen je video rad posvećen Međunarodnom danu mira koji se obilježava 21. rujna, a koji predstavlja produkt angažmana profesorice Marijane Međugorac s djecom Adornijem i Denonisom te splitske Udruge za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja “Dyxy“. Video je izradila Vesna Mačković.

Međunarodni dan mira proglašen je, jednoglasnom odlukom, 1981. godine na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a obilježava se 21. rujna. Ujedinjeni narodi pozivaju sve narode i ljude da poštuju prekid neprijateljstava tijekom ovog dana i da ga obilježe obrazovanjem i podizanjem svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču ​​mira.

 

 

Sljedeća faza projekta “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!” inspirirana je Svjetskim danom seoskih žena, a ovom prilikom umjetnička organzijacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva sve zainteresirane na sudjelovanje uz novčane nagrade.

Ukratko o preostalim temama projekta
  • Svjetski dan seoskih žena obilježava se 15. listopada, a proglašen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2008. godine. Ovim danom podiže se svijest o kritičnoj ulozi i doprinosu seoskih žena u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, osiguravanju dostupnosti hrane i iskorjenjivanju ruralnog siromaštva.
  • Svjetski dan veganstva održava se 1. studenog, a ovaj dan usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o brojnim zdravstvenim i ekološkim prednostima veganskog načina života.

Izreka “Neka jedu kolače!” najčešće se pripisuje kraljici Mariji Antoaneti, a izjava je kroz vrijeme dobila veliku simboličku važnost u povijesnim prikazima gornje klase kao sebične i nesvjesne statusnih razlika. Iako se povjesničari ne slažu oko izvora ove izjave, ona se često koristi u opisivanju kontinuiranog rascjepa između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva, problem na koji ARKTIK želi trajno ukazati.

 

Javni poziv

Ovim putem umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva sve zainteresirane da sudjeluju u kreiranju umjetničkog sadržaja videa kojim se obrađuje treća tema projekta, položaj seoskih žena u društvu, a koji će biti prikazan u okviru projekta “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!”.

Rok za slanje videa i tehnički detalji
  • potrebno je snimiti vodoravan video vlastitim mobitelom ili kamerom dok činite nešto u kuhinji (pilikom pečenja kolača, beskvasnog kruha ili tradicionalnog jela, kuhate čaj ili samo glumite da to radite) uz pjevanje ili izgovaranje tekstova (svojih ili drugih autora)
  • tekstovi trebaju biti tematski vezani uz Svjetski dan seoskih žena, a mogu biti književni, filozofski ili vaše vlastite misli
  • trajanje videa nije vremenski ograničeno kao niti broj različitih videa koje ćete prijaviti na javni poziv
  • video je potrebno poslati preko servisa za dijeljenje velikih datoteka (WeTransfer, mobilna aplikacija Collect, Google Drive, Dropbox…) na mail adresu marketing@arktik.eu
  • naslov maila “Neka jedu kolače! – video”
  • uz video je mailom potrebno poslati vlastite podatke (ime i prezime svih osoba koje sudjeluju u videu ako vas je više, lokaciju snimanja, broj mobitela) i podatke o autoru teksta te, po želji, recept jela koje se priprema u videu
  • rok za slanje videa inspiriranog Svjetskim danom seoskih žena je 12. 10. 2020.

*Rok za slanje videa povezanih s ostalim svjetskim i međunarodnim danima koji se obrađuju ovim projektom je tri dana prije službenog datuma obilježavanja pojedinog dana.

Nagrada sudionicima

Nakon primitka video uradaka kreiranih od strane zainteresiranih sudionika, video suradnici organizacije ARKTIK – Instituta za budućnost kreirat će kratki film koji će uključivati izabrane radove, a koji najuspješnije ili najzanimljivije prezentiraju i podižu svijest o odabranoj temi. Oni radovi koji budu uključeni u film bit će nagrađeni novčanom nagradom u iznosu 300 knSudionici su slobodni prijaviti više video snimki, a bit će nagrađeni za svaki video koji bude dio završnog filma koji se odnosi na pojedini međunarodni ili svjetski dan. Video uratci koji ne budu dio filma bit će objavljeni na YouTube kanalu projekta, uz prethodnu dozvolu sudionika, bez naknade. Projekt završava online predstavljanjem četiri kratka filma, svaki tematski povezana s jednim od četiri svjetska dana obuhvaćenih ovim projektom. 

“Umjetnost dostupna svima”

Ovim projektom umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost dopire do široke publike zbog sadržaja koji predstavlja kombinaciju kuhanja i prehrane kao općeg interesa, te umjetnosti i aktivistički zadanih tema kojima se društvo i mediji uvijek trebaju baviti više

Projekt “Neka jedu kolače!” dio je inicijative “Umjetnost dostupna svima” kojom se omogućava umjetnicima da prezentiraju svoje radove neovisno o akademskoj pozadini i bez diskriminacije bazirane na broju prethodno postavljenih izložbi ili diskriminacije umjetnika po dobnoj osnovi, držeći se isključivo pogođenosti teme rada i intrigantnosti koncepta kojim se motivi obrađuju. Umjetnička organizacija ARKTIK kontinuirano podržava inovativnu i proaktivnu participaciju publike u stvaranju suvremene umjetničke scene, bez obzira na financijski status pojedinca. Umjetnička organizacija ARKTIK  smatra da umjetnost mora biti dostupna svima. Više o inicijativi “Umjetnost dostupna svima” moguće je pronaći na uds.arktik.eu

Projekt je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Projekt je dio inicijative “Umjetnost dostupna svima”.

Ovaj javni poziv za međunarodne sudionike dostupan je na engleskom jeziku ovdje http://press.arktik.eu/premiers/international-peace-day-let-them-eat-cake-neka-jedu-kolace/.

Mrežne stranice za praćenje projekta:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here