Koncert na dar – Božić nam dolazi

0
469
Foto: Pixabay

Osjetimo adventski glazbeni ugođaj
u našem kvartu,  u Travnom, u Novom Zagrebu!
Neka nas ponese glazba s velikim umjetnicama.

nedjelja, 18. 12. u 19.30 sati
Koncert na dar: BOŽIĆ NAM DOLAZI

VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ, sopran
HELENA LUCIĆ ŠEGO, mezzosopran
JOSIPA LEKO, orgulje

U župnoj crkvi Sv. Luke evanđeliste
Božidara Magovca 101b, TRAVNO –  Novi Zagreb
Ulaz slobodan

 

Program:

I.pl. Zajc Offertorium pastorale
Narodna: Djetešce nam se rodilo
S. Mikac: Božić je došel nam vesel
S. Preprek: Pastirsko kolo
E. Humperdinck: Abendsegen
Narodna: O djetešce moje drago
A. Adam: Cantique de Noël
Anonymus: Offertorio pastorale
Narodna: Sklopi blage očice
J.F.Wade: Adeste Fideles
J. S. Bach: Pastorala BWV 590
I. Alla Siciliana
II. Allemande
III. Aria
IV. Alla Gigue
Amazing Grace
Narodna: Na očice se tvoje
F.Gruber: Tiha noć

 

Biografije:

VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ, sopran (Varaždin) jedna je od najznačajnijih umjetničkih osobnosti na aktualnoj hrvatskoj opernoj sceni, a podjednako je prezentna i često prisutna i na koncertnom podiju. Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. Usavršavala se u Beču kod Kammersängerin Olivere Miljaković. Godine 2001. debitirala je na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao Lauretta u operi Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Od rujna 2003. do konca 2006. bila je solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, od siječnja 2007. solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, a od 2018. prvakinja je Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, ostvarivši do sada tridesetak glavnih uloga. Često nastupa i kao koncertna pjevačica surađujući sa svim vodećim hrvatskim dirigentima, simfonijskim ansamblima, te pijanistima i orguljašima. Za svoj umjetnički rad nagrađivana je uglednim nagradama poput Dekanove nagrade Muzičke akademije i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Milka Trnina, Nagrade Marijana Radev HNK u Zagrebu i dr. Također, 2019. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića kojeg dodjeljuje Republika Hrvatska, a 2020. godišnjom Nagradom Vladimir Nazor.

 

HELENA LUCIĆ ŠEGO, mezzosopran, rođena u Frankfurtu na Majni. Studirala je germanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko. Još za vrijeme studija ostvaruje svoj operni debi u zagrebačkom HNK u Puccinijevim jednočinkama “Suor Angelica” i “Gianni Schicchi” i u HNK Osijek kao Cherubino u Mozartovom “Figarovom piru”. Od tada ostvarila je niz uloga u svim hrvatskim opernim kućama, kao što su Mozartov Cherubino i Marcellina, Bizetova Carmen, Rossinijeve Cenerentola i Rosina, Bellinijeva Adalgisa, Puccinijeva Suzuki,Straußov Prinz Orlofsky, Humperdinckov Ivica i mnoge druge. Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod Kammersängerin Bečke državne opere Olivere Miljaković, Axelle Gall , Bernd Weikla, Silvie dalla Benette, Paola de Napolia, Catherine Denley. Vrsna je interpretkinja barokne glazbe , surađivala je sa velikim imenima kao što su Laurence Cummings, Richard Egarr, Martin Gester, Hervé Niquet, Paul Eswood – pod čijim vodstvom je kao solist sudjelovala u svjetskoj praizvedbi Cavallijeve opere “Pompeo magno”. Zapažen nastup imala je na Muzičkom biennalu Zagreb (2004.) u praizvedbi operi Životinjska farma Igora Kuljerića kao Mollie, i na otvorenju Splitskog ljeta gdje je pjevala ulogu Lobela u dramskom oratoriju „Prijenos Sv.Dujma“ J. Bajamontija pod ravnanjem Mo.Dešpalja, te kao Rossinijeva Pepeljuga u češkom Brnu i Fidalma u Cimarosinom “Tajnom braku” u austrijskom Schärdingu. Kao solist surađivala je između ostalog sa zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Durbovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Riječkom filharmonijom, ansamblom za suvremenu glazbu Cantus i godinama nastupala sa Hrvatskim baroknim ansamblom, kao i sa dirigentima Nikšom Barezom, Lorisom Voltolinijem, Ivom Lipanovićem, Urošom Lajovicem, Antonellom Allemandijem, ohannesom Wildnerom i dr. Docent je na odsjeku za pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

JOSIPA LEKO, studirala je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Očić te diplomirala 2016. godine na u Leipzigu u klasi prof. Martina Schmedinga Kao dobitnica Erasmus stipendije, akademsku godinu 2012./13. provela je u Leipzigu u klasi prof. Stefana Engelsa. Potom upisuje diplomski studij orgulja te ostaje u klasi S. Engelsa sve do 2015. Tijekom studija aktivno sudjeluje na brojnim majstorskim seminarima uglednih pedagoga u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji i Njemačkoj (P. Mašić, A. Zylberajch, T. Sevšek Sramel, D. Miklavčić, B. Haas, J. Laukvik, P. van Dijk, J. Tuma, W. Golonka, L. Ghielmi ), a mjesec dana provela je i na Rice Universityju u Houstonu u klasi Kena Cowena. Još od srednje škole Josipa Leko sudionica je orguljskih natjecanja na kojima osvaja nagrade, između ostalih 2. nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a u Zagrebu (2011.) i 3. nagradu na državnom natjecanju iz komorne glazbe (2012.). Veliki uspjeh ostvarila je 2017. kada je osvojila 2. nagradu na međunarodnom orguljaškom natjecanju Gottfried Silbermann u Njemačkom Freibergu. Kao solistica te u komornim sastavima u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj sudjeluje na brojnim koncertima i festivalima, među kojima se ističe ciklusu koncerata Orgulje Heferer, 1. Međunarodni ciklus orguljskih koncerata Orgulje sv. Marko, Pasionska baština, Orguljaški festival u Merseburgu, Heinrich Schütz festival, Bach festival u Leipzigu i Arnstadtu te Karg-Elert orguljaški festival u Leipzigu. Tijekom studija u Zagrebu započela je suradnju sa sopranisticom Anom Ticl, a od tada su kao duo održale niz koncerata diljem Hrvatske, kao i u Njemačkoj.  Osim orgulja, svira glasovir i čembalo, koji je učila obligatno na Muzičkoj akademiji u Zgrebu u razredu Pavla Mašića te kod Claudie Schweizer i Tobiasa Schadea na akademiji u Leipzigu, gdje je usavršavala i orguljsku improvizaciju kod Thomasa Lennartza i Matthiasa Maierhofera. Od siječnja 2017. radi kao profesorica orgulja u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a 2022. godine završila je postdiplomski studij orgulja na Visokoj školi za glazbu i teatar „Felix Mendelssohn Bartholdy“  u Leipzigu u klasi prof. Martina Schmedinga.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here