Galerija Razvid obilježila Međunarodni dan ljudskih prava izložbom “Neustrašive žene”

0
486

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca, Slavonskog Broda, Ivanić-Grada, Virovitice i Preloga izložba “Neustrašive žene” nastavila je svoje putovanje i stigla u Zaprešić.

 

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” večeras je otvorena u prekrasnom prostoru Vršilnice u Zaprešiću u organizaciji Galerije Razvid / POU Zaprešić Turističke zajednice Zaprešić. Na otvorenju je ravnateljica POU Zaprešić Maja Mikulić u ime Galerije Razvid ukratko predstavila projekt putujuće izložbe “Neustrašive žene” i istaknula kako ustanova upravo ovom izložbom obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, direktor turističke zajednice Zaprešić Toni Ganjto izrazio je veliko zadovoljstvo što je projekt “Neustrašive žene” u svom dvogodišnjem putovanju uvrstio i Grad Zaprešić kao jedan od gradova u kojem se izložba predstavlja. Ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić posjetiteljima je predstavila proces nastanka ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti ističući s kojim su se sve izazovima ilustratorice susretale u procesu nastanka ilustracija. Kustosica izložbe i organizatorica projekta, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol ukazala je na višestruku vrijednost projekta koji svoje putovanje nastavlja i u 2023. godini u kojoj će posjetiti novih 10 ustanova i gradova diljem Hrvatske. Na otvorenju su prisustvovale i ilustratorice Branka Holingsworth Nara i Vanda Čižmek koje također sudjeluju na projektu.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Izložba u prostoru Vršilnice ostaje otvorena do 14. prosinca 2022. nakon čega seli u Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić” Karlovac – Knjižnica za mlade.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here