Wan Gara – majstor fotografije

1
520

Wan Gara-majstor fotografije i zaljubljenik u prirodu – osvrt Denis Kožljan

 

Kako se i sama bavim fotografijom, čast mi je bila na jednoj društvenoj mreži upoznati kolegu iz daleke Indonezije, Zapadne Jave, mjesta Bogor, gospodina Wan Gara.

 
Jednostavno ne mogu ostati imuna, svakog puta iz početka kad vidim neku novu fotografiju koju objavi ovaj mlad čovjek, ponajprije zaljubljenik u prirodu, a onda i majstor fotografije ali i crteža jer osim što objektivom bilježi detalje svijeta u kojem živi, Wan i crta i to olovkom na običnom papiru formata A4. Crteži su jednako kvalitetni i dobri, zanimljivih sadržaja kao i fotografije.
 
 
Velika kreativnost, preciznost, oko sokolovo i ono nešto samo njemu svojstveno, prisutno je na svakoj njegovoj fotki bilo da je to pejzažna, konceptualna, ulična, portret, makro ili close up. Wan posjeduje neku posebnu energiju i različitost pa možemo sa sigurnošću tvrditi da kad ovaj vrsni poznavalac kadra uzme svoj aparat i krene s njim u avanturu, donijet će nam na poklon i uvid mnoštvo slika , a koje prikazuju bogatu tradiciju, prekrasne pejzaže, ljude, seljake koji rade na poljima. On nikad i nigdje ne gubi vrijeme i baš uvijek nađe neki interesantni detalj koji će ostatku svijeta objasniti kako žive i rade Indonežani, zaigrat će se i sa životinjama dok ih uzima u kadar. Bilježi prekrasne zalaske sunca, vodopade, zelene visoravni tj. biljni i životinjski svijet, uslikava dječju igru, emocije ljudi. I taman kad smo mislili to je sve od Wana za danas, on nas iznenadi fotografijom mrtve prirode, pažljivo koncipirajući predmete na podlozi. Jednako dobro fotografira svijet odnosno kadrove svoje daleke zemlje iz ptičje, žablje perspektive, kad želi napraviti fotografijiu u koloru, crno bijelu ili kad se pozabavi digitalnom manipulacijom. To što on stvara, ne može svatko. 
 
 
 

Buy Me A Coffee

Jedinstvene prizore svojim fanovima i ljubiteljima umjetničke fotografije prikazuje gotovo perfekcionistički (sve je u jednom kreativnom skladu: simetrija, sjena, svjetlost, motiv, važnost detalja i ide toliko daleko da nam se čini kako u trenutku vidimo ispred sebe mladića na rijeci, seljaka u berbi, domaću životinju, ljubimca ili možda kao da i mi ispijamo zajedno s njim jutarnju kavu na terasi prepunoj egzotike i prirodnog mira.
 
Od srca čestitam Wanu Gara na ljepoti i sadržajnosti njegova bogatog fotografskog repertoara te osobno mislim da je upravo zbog prethodno rečenog, Wan promotor zemlje u kojoj živi i djeluje.
 

 

Buy Me A Coffee

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here