Umjetnost crtanja: Noja Rajović

0
1496

 

Centar Kulture predstavlja crteže Noje Rajović. Noja je samouka umjetnica koja se bavi crtanjem najviše portreta. Crteže radi uglavnom grafitnom olovkom. Kao modeli služe joj povijesne ličnosti, poznate osobe ili ljudi iz života. Autorica olovkom nastoji dočarati čaroliju ljudskog lica i proniknuti u ljudsku dušu. U nastavku pogledajte predivne crteže Noje Rajović.

Ostrog-akril na platnu

 

 

 

 

 

 

O autorici: Noja Rajović rođena je u Crnoj Gori, kod Berana. Završila je Pedagošku Akademiju u Nikšiću, odsjek hemija-biologija.
Majka je petoro djece. Noja o ranom djetinjstvu kaže: “Sjećam se kad sam pohađala prvi razred gimnazije, nastavnik likovnog nije vjerovao da sam ja radila jedan pejzaž sa temperom. Tada sam pomislila da vjerovatno imam talenta. Nazalost nisam nastavila putem umjetnosti, jer nije bilo podrške ni od nastavnika ni od roditelja. Ali mi je uvijek bilo na umu, da ću jednog dana kad budem imala vremena, posvetiti se umjetnosti. To se desilo prije desetek godina, kada sam otišla u mirovinu.” Kada se je odlučila posvetiti se slikanju, razmišljal je što bi radila. Za nju su najveći izazov bili portreti, kao i dan danas. Uglavnom crta portrete grafirnom olovkom na papiru,
nešto manje portreta sa olovkom u boji i suhim pastelom na papiru i portret ulje na platnu.
Izuzetno voli prirodu, uradila je nekoliko pejzaža i akril na platnu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here