Strip kao medij za društveni aktivizam – Ivana Armanini

0
1820

Centar Kulture predstavlja i strip autoricu Ivanu Armanini i njezine stripove.

Ivana Armanini koristi stripovski jezik kao središnji medij izražavanja. Bavi se transformacijom i dijalogom između ulične umjetnosti (street art), stripa i poezije. Ivana želi prikazati razne mogućnosti stripovskog jezika kao umjetničkog materijala.

Osnivačica je i urednica platforme za nezavisni autorski strip Komikaze.

Autorica u svojim radovima predstavlja razne teme kao što su: Ljubav i smrt, ljudskost, toplina, ekologija itd. U radu koristi tablet, računalo, printer, platno itd. Radi uglavnom digitalno i printa na platnu.

Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komikaze album broj 18 nedavno je dobio top svjetsku nagradu za alternativni strip u Francuskoj: https://komikaze.hr/comics-award-angouleme/

Ivanin rad je neodvojiv od aktivizma i društvenog konteksta. 

O autorici: Ivana Armanini završila je Školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn i Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu (Mag. Art, Rektorova nagrada). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Ima 7 samostalnih strip izdanja (strip albumi, fanzini, art-books): Pustolovine Glorije Scott, 2005. (po pričama Mime Simić); Katalog, 2016.; FMCX, 2017.; Mangelos, 2017. (scenarij: Marko Golub); Blue concertina, 2018.; She must be mad, 2018. i Nini zine, 2019. Od 2002. pokreće i vodi KOMIKAZE, mrežu za produkciju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnoj sceni u okviru koje objavljuje (18 strip antologija Komikaze, 30 fanzina, Femicomix mapu i druga specijalna izdanja) i izlaže na 235 događanja (izložbe, radionice, sajmovi i festivali) lokalno i međunarodno (Hrvatska, Srbija, Bosna, Italija, Francuska, Njemačka, Švedska, Švicarska, Mađarska, Austrija, Rumunjska, Poljska, Portugal, Portland, NY).

web: https://ivanaarmanini.net/square-canvas-comix/

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here