Stanka Gjurić na popisu velikana slavenske povijesti

0
511

Uz Ivana Meštrovića, Vladimira Preloga, Ivana Gundulića, Jaroslava Seiferta, Slavu Raškaj, Miroslava Krležu, Nikolu Teslu i mnoge druge slavenske velikane, našlo se (uz malo živućih osoba, a još k tome i žena) i ime naše hrvatske umjetnice, svestrane Stanke Gjurić, kako je i opisuje obrazovna stranica posvećena knjizi pod naslovom „Ilustrirana povijest slavenske patnje“, autora Johna W. Billsa.

Bloger i putopisac Bills piše: „Slaveni su odskakali kroz povijest preživljavajući pod surovom vladavinom jačeg dok im se neprestano govorilo da nisu dostojni situacije u kojoj se god našli. Stoljećima su imali štap ‘zaostalosti’ zaboden u njihovu smjeru, šešir divljaka stavljen ravno na njihove kolektivne glave, etnička grupa otvorena za ismijavanje unutar Europe kroz povijest. To je bila istina za Teutonski red u 1300-ima, a to je istina i za ‘urnebesne’ stranice na društvenim mrežama koje prikazuju Slavene kao bezobzirne skvotere koji nose trenirke i puše na lancu u 2000-ima. Dio lančanog pušenja možda je točniji nego što bi medicinska znanost željela, ali zaostalost? Sigurno ne! Još uvijek širokim potezima blatimo cijele etničke skupine? Slaveni broje više od 360 milijuna, rasprostranjenih po cijelom svijetu, a slavenske države pokrivaju više od 50% Europe. Sve ih stavljamo u isti čamac, još uvijek?
Nadahnuta mojom imaginarnom raspravom u pubu u Montgomeryshireu, rođena je “Ilustrirana povijest slavenske patnje”.
           

          Na instagramu, kao i njegovoj osobnoj web stranici, Bills opisuje kako je upravo kroz vlastito iskustvo i putovanja koja su ga nadahnula da istraži povijest slavenskih naroda, odlučio napisati ovu knjigu. Izražava da je kombinacija njegove osobnosti i iskustava, posebno onoga što je bila Jugoslavija, utjecala na njezino stvaranje. Ilustrirana povijest slavenske patnje je putovanje kroz slavenske narode Europe, i muškarce i žene koji su ih učinili velikima, od nasilnih vojskovođa preko srednjovjekovnih kraljeva, do genijalnih pjesnika i boraca za slobodu, pa sve do žena koje su doslovno pale s neba.
Slaveni imaju puno više od umornih stereotipa, a ‘Ilustrirana povijest slavenske patnje’ je tu da to ilustrira. Dobro i veliko slavenske povijesti slavi se u ovoj knjizi-povijesti koja bi trebala biti i duhovita, kao što John slavi bugarske revolucionare, pjesnike Bosne i Hercegovine, izumitelje Slovačke i još mnogo toga, uključujući prvog europskog vampira i tipa koji se napije i pluta rijekama. Istražuju se znanstvenici, glazbenici, umjetnici, diplomati, sportaši, ratnici i još mnogo toga, dok John pokušava odgovoriti na važna životna pitanja – odakle su došle meke kontaktne leće. Tko je bila prva žena koja je sama oplovila svijet? Ilustrirana povijest slavenske patnje ima odgovore.

https://www.goodreads.com/book/show/35427990-an-illustrated-history-of-slavic-misery

https://www.instagram.com/slavicmisery/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here