BOJANKA VJEVERICA VRKICA – KATARINA KRIŽIĆ I KRISTINA BOROVAC

0
1855

Foto: CK

Bojanka Vjeverica Vrkica sadrži kratku priču o jednoj pomalo neobičnoj vjeverici Vrkici, a pisana je jednostavnim i djeci privlačnim jezikom. Cilj priče je kroz život vjeverice Vrkice potaknuti djecu na prihvaćanje različitosti te ih upoznati s postojanjem poremećaja autističnog spektra. Da je u redu biti različit i da nam to ne smije biti prepreka u sklapanju prijateljstva.

U zadnjih 10-ak godina broje djece s poremećajem autističnog spektra je u porastu. Naš obrazovni sustav već nekoliko godina radi na inkluziji učenika s teškoćama u redovni obrazovni sustav. Kako bi inkluzija bila potpuna i ispravna, potrebno je senzibilizirati učenike redovnog programa i one buduće učenike kako bi se preveniralo moguće isključivanje i etiketiranje djece s poremećajem autističnog spektra.

Ova bojanka pričom o vjeverici Vrkici pokušaj je da se predškolskom uzrastu i učenicima razredne nastave približi pojam autističnog spektra. Da prepoznaju koji su to oblici ponašanja karakteristični za autistični spektar kako bi se razvila svijest o prihvaćanju različitosti te da nema prepreka za sklapanje prijateljstva. Osim toga, bojankom se potiče kreativnost djeteta te razvoj fine motorike.

Katarina Križić

Bojanka je projekt udruge Latica koje je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja: latice.hr

Tekst za bojanku napisala: Katarina Križić

Ilustracije: Kristina Borovac

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here