Slikovnica Šašavi dvorac – zgode i nezgode iza kamenih zidova

0
577

Udruga KA-MATRIX nedavno je izdala digitalnu slikovnicu „Šašavi dvorac – zgode i nezgode iza kamenih zidova”. Cilj projekta je socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost koji izravno povećava socijalnu uključenost djece i mladih do 25 godina starosti, kroz provedbu online kulturno umjetničkog sadržaja. Sastoji se od provedbe kreativno edukativnih radionica kroz tri tematske cjeline:

  • Moja priča kroz virtualnu slikovnicu
  • Dnevnik Poezije i
  • Eksperimentalna digitalna animacija.

Slikovnica „Šašavi dvorac – zgode i nezgode iza kamenih zidova” , nastala je kao produkt devetomjesečnog rada naših malih pisaca i ilustratora uz vodstvo Ivane Francišković Olrom, Maria Šimića i Sanje Kolenko kroz aktivnost  „Moja priča kroz virtualnu slikovnicu”.

 

Autori slikovnice su: Larisa Kasunić Mikšić, Franka Pudina Jelenčić, Mary Magdić, Tonka Mikulić, Lucija Sudac, Nela Bolfek, Mila Bunčić, Maksim Tkalac, Helena Matijević, Lucija Čavrag, Nikolina Matan, Lea Frančišković i Nikola Olrom.

Kroz devet mjeseci djeca su stvarala svoje likove i priče. Sav rad odvijao se online, a imali su priliku iskušati se i u ilustratorskom dijelu kao i u stvaranju priča. U izradi su se služili raznim tehnikama i online programima, a slikovnica je obuhvatila sve navedeno. Djeca su se odlično snašla u svim ulogama i bila su tužna kada je aktivnost završila jer su uspješno razvili svoje kreativne sposobnosti, upotpunila svoje slobodno vrijeme i stvorila zajednički rad na koji su vrlo ponosni.

Sve likove kao i priče osmislila su djeca. Radionice su bile podijeljene kroz tri modula koja su usmjeravala polaznike i omogućila im da stvore likove i priču koju žele podijeliti s javnosti. Iznimno važna je bila međusobna suradnja u kojoj su zajedno morali nastavljati međusobnu temu. 

Slikovnica je zajednički produkt svih autora što daje jednu posebnu dimenziju cijeloj priči i pokazuje kako je moguće uz trud, rad i suradnju, ali i puno dobre zabave usmjeriti svoje kreativne potencijale i stvoriti djelo kroz online sudjelovanje. Jedan od ciljeva ovog projekta je odgovarao na kulturno umjetničke potrebe djece i mladih  u uvjetima pandemije i kada fizičko druženje nije bilo opcija. Stvaranje ovakvog djela pokazalo se kao izazovno jer uvijek nedostaje taj fizički kontakt u kojem se može doći do svakog polaznika, vidjeti što radi i dati mu savjet kako da nastavi. U online obliku, kod većeg broja polaznika taj dio izostaje pa se često format mora prilagođavati kako bi se svakom posvetili i dali mu siguran prostor za izražavanje. Kod online projekata bude i tehničkih problema s internetskom vezom i povezivanjem, ali na kraju sav trud se isplati i na kraju svi su ponosni na postignuće, pogotovo roditelji djece kao i bake, djedovi i prijatelji.

 

Ovo je treća službena slikovnica koju je udruga KA-MATRIX izdala. Prva je „Marijin rođendan“ koji su djeca stvarala na temu brige oko okoliša koja se može pogledati na http://ka-matrix.hr/medunarodni-dan-djecje-knjige-slikovnica-na-dar/

 

Druga slikovnica nastala je u suradnji bake i djedova sa svojim unukama i unucima pod nazivom „Ovo je moja priča”, a koja opisuje zgode i nezgode iz njihovog života koje su djeca nakon ispričane priče ilustrirala.

U današnjem užurbanom načinu života, ovisnošću o ekranima i društvenim mrežama, udruga KA-MATRIX uvidjela je kako i dalje ima djece koja vole ilustrirati i stvarati priče, koja s time nastavljaju i dalje nakon naših radionica što je zasigurno dobra motivacija da nastavimo i dalje.

Ovim putem želimo se još jednim zahvaliti svim našim malim piscima i ilustratorima, voditeljima, bakama, djedovima, roditeljima i učiteljima koji su kroz devet mjeseci podržavali naše autore.

 

Slikovnica je javno dostupna i može se pogledati na:  https://issuu.com/ka-matrix/docs/sasavi_dvorac_-_zgode_i_nezgode_iza_kamenih_zidova

Također, nakon prvog modula izdana je i slikovnica „Prirodoljupci” koja se može pogledati na: https://issuu.com/ka-matrix/docs/prirodoljupci

 

Ciljevi projekta su: povećati socijalnu uključenost djece i mladih kroz provedbu participativnih kulturno umjetničkih online sadržaja; razviti socijalne, kognitivne, emocionalne i kreativne vještine i znanja djece i mladih koja će doprinijeti njihovom socijalnom uključivanju i smanjenju njihove socijalne izoliranosti.

Ukupna vrijednost projekta je 473.340,00 kuna. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu od 402.339,00 kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (u iznosu od 71.001,00 kuna). Izrečeni stavovi ne mogu se smatrati službenim stavom Europske Unije ili Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Razdoblje provedbe projekta: 01.06.2021. – 31.05.2022.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here