Slikarstvo: Višnja Peter

0
2241

Naslovna slika: Vrtlog

 

Osvrt na radove Višnje piše mag. univ. Jasminka Petra Petter

Poetični misaoni svijet odabirmo lijepog kao smisla vizualne egzistencije umjetnički je koncept slikarice Višnje Peter. Senzibilitet njenog vizualnog poimanja fiksiran je u trajnost likovnog prostora slike u izrazu autodidaktickog razvoja.

Graciozni polet motiva u simfonijskom ozračju upija detalje malih formi i sadržaja koji personaliziraju likovni doživljaj u oblikovni impresionizam.

Odlika slikarice je traganje za simbolikom tonova pastelno povezanih suptilnim prijelazom i stapanjem boja u umjetnički osjećaj sinhronog smirenja i ugođaja postojanja slike.

Polazište impresionizma razvija se postupno u likovnu asocijativnu lirsku apstrakciju koja opstaje pomirenjem svijetlosti skale boja. Višnja Peter je poklonica slikarstva ugođaja izrazite vizualne individualnosti širokog poimanja postojanja i senzibiliteta.

Elegancija slikarstva osebujne individualnosti formirala je stil konceptualno promjenjiv poput ljudske prirode, jer stil to je individua uz pečat iskustvenih likovnih spoznaja.

Plastični impresionizam je doživljaj kista i boje, bez formalizma preslikavanja motiva što ukazuje na intelektualne i osjetilne karakteristike slikarice uz permanentno razvijanje slikarskog iskustva. Svjetlost u slikama sugestijom pastelnih boja nosi predmete koji lebde laganim potezima ruke i kista pa ipak poentilistički pronađu predmet kao poruku centralnog zapažanja.

Simbolički sukus vizije likovno osjetilne sinteze ostaje u ravnoteži ideje, izraza i likovnih mogućnosti a estetika je neupitna uz razvojni put otvoren za stvaranje vlastite slikarske projekcije svijetla, osjetila i svijesti o bitku postojanja.

Ozračje kao ideal nadahnuća je psihološki pristup uvijek nasmiješene čulnosti koja izvire iz cijelog opusa izložbe i likovne vizije Višnje Peter koja je u slikarstvu ostavila svoj odraz.

 

 

 

O autorici: Višnja Peter rođena je u Zgrebu gdje je završila Kemijsko-tehnološku školu. Likovno djeluje upisom na Otvoreno učilište u Zagrebu, pod vodstvom umjetničkog pedagoga profesora Dubravka Lepeja. Likovno se izražava akrilom i uljem na platnu te raznim kombiniranim tehnikama. Djeluje u „Atelje 9“ i članica je u „Hrvatskog društva umjetnika“ (HDLU Zagreb). Sudjeluje u preko stotinu likovnih kolonija sa humanitarnim karakterom. Imala je sedam samostalnih izložbi i izlagala na preko stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojim stvaralaštvom posvetila je tri različita ciklusa: „Zagrebačke vedute“, „Paški motivi“ i „Poezija slikarstva“. Osim slikarstvom, bavi se keramikom i skulpturalnom tehnikom. Radovi joj se nalaze u privatnim kolekcijama Hrvatske, Italije, Južnoafričke republike, Češke, Slovačke, Ukrajine i Čilea, bolnicama, crkvama, centrima s posebnim potrebama i drugim izložbenim prostorima.

Živi i radi u Zagrebu, a posebnu inspiraciju pronalazi u Mandrama, otok Pag.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here