SLIKARSTVO: Nježne, mirisne latice – Vesna Martinjak

0
1034
Nježnost

Centar kulture predstavlja radove slikarice i članice likovne sekcije „Podravka 72“ Vesnu Martinjak. Inspiraciju za seriju radova autorica je dobila u ružama. 

Sigurno znate legendu o Kleopatri koja je toliko voljela miris ruža da je jedro svoga broda natopila ružinom vodicom kako bi njihovim mirisom, nošenim vjetrom, svom ljubavniku nagovijestila – da dolazi.

U Srednjem vijeku, u europskim prijestolnicama ruža je bila na visokoj cijeni no bila je dostupna samo privilegiranom plemstvu i bogatašima. Nakon kupke, Rimljanke su se posipale sušenim ružinim laticama, a na kapke očiju nanosile su ružino ulje. Stoga ne čudi da ruža kroz vjekove nosi status kraljice među cvijećem. Mirisna ruža smatra se jedinim od najljepših cvjetova na svijetu.

Ruže su od davnina sinonim za ljepotu, snagu duha, ženstvenost, nježnost, strast… Tisuće i tisuće godina obožavanja i ljubavi duboko su ukorijenile ružu u našu svijest kao vječni simbol ljepote i mladosti.

Ruže su naravno vječna inspiracija slikarima 🌹🌹, pa sam naslikala seriju akvarela nježnih ružičastih ruža iz mog vrta, a nova serija slika bude slikana akrilom na platnu na kojoj ću  slikati ljepotu, nježnost i romantičnu stranu žene i ruža kao što je naslikano slici Nježnost, akril na platnu 50 x 60 cm

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here