SJEĆANJE NA VUKOVAR – IZLOŽBA

0
1792

 

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, 13. studenog otvorena je izložba “Sjećanje na Vukovar”. Izlagači su Vlatka Bauer i Josip Benjak.

U nastavku pogledajte dio radova navedenih autora posvećenih Vukovaru koji će biti izloženi u Velikoj Gorici od 13.11. – 24.11.2020. godine.

Vlatka Bauer rođena je u Vukovaru, gdje je živjela do rata. Kad je rat započeo bila je prisiljena napustiti svoj dom, te otići u progonstvo. Živjela je od Zagreba, Hrvatskog Zagorja, pa do Križevaca. Trenutačno živi u Krapinskim Toplicama gdje i stvara svoje radove. Dobitnica je brojnih zahvalnica i priznanja. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama, međunarodnim, unutar Hrvatske, a brojne su imale humanitarni karakter. Izlaže skupno i samostalno. Prije par godine poklonila je cijeli, prvi postav izložbe s motivima razrušenih Vukovara Društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, te se istoimene slike nalaze u njihovom muzeju.

Osim toga dva rada se nalaze u privatnoj etno zbirci Božidara Škofača koja je pod zaštitom UNESCO-a .

Donirala je veliki broj radova za aukciju, za obnovu Vodotornja, koju je organizirala Zagorska liga protiv raka. Njezini radovi se nalaze u Kanadi, Americi, Australiji, Indiji, Rusiji, Tasmaniji, te po Europi. Prije 16.god.Vlatka je imala prvu samostalnu izložbu,u Križevcima u domu sv.Marka, posvećenu Vukovaru, te od tada svake godine izlaže uz obljetnicu stradanja Vukovara.

Slika s uljem, akrilnim.

Zašto slika razrušeni Vukovar? Jednostavno, ona kaže da je dio njega. Sve razrušeno se može obnoviti, ali izgubljeni ljudski životi, izgubljena mladost, djetinjstvo to ne može. Neka ove slike budu podsjetnik na zlo koje se nikada nije trebalo dogoditi.

“…iskustvo razaranja, stradanja i progonstvo daju joj za pravo da progovori i o tome. Slaže prizore i simbole, upućuje na opća i prepoznatljiva mjesta bez želje za osvetom, samo upućuje na bitno, na ono što se nikada ne smije zaboraviti. Srce makar i ranjeno može značiti samo jedno; ljubav. Nije li autoričini životno iskustvo subliminarno njenom radu? A slika govori i više od tisuću riječi.” – iz kataloga prof. Željko Đerek.

“…Vlatka snagom transcendirane tuge prkosi svojim suptilnim emocijama u vremenu koje je iza nje, dajući nam svijetlo i snagu rodnog zavičaja. Vlatka svakako umjetničkom snagom u motivima sakralnog znaka, te majke s djetetom, djecom nalazi smisao univerzalnog. Vlatka je na dobrom putu čiji će se umjetnički dosezi vrednovati, u godinama koje dolaze u odnosu na materijal i tehnologiju izradbe, produhovljene poetiku gdje se iščitava čista emocija i ljubav.” – iz kataloga mr.sc. Ante Živković Fošar.

 

 

Josip Benjak rođen je u Zagrebu, gdje živi i stvara. Od mladosti se bavi slikanjem. Surađivao je sa Sportskim novinama, Kanu i drugim časopisima, gdje je objavljivao svoje karikature. Iza sebe ima brojne likovne kolonije, izložbe, unutar granica Hrvatske, te međunarodne. Radovi mu se nalazu privatnim kolekcijama Australije, Kanade i Europe. Kao hrvatski branitelj, dragovoljac, osjetio je poriv da naslika motive srušenog Vukovara.

Radovi su rađeni kombiniranom tehnikom, ulje i skrila.

“…autorova poruka vidljiva je i u kriku boje, emocionalne žestine, pulsirajuće površine gdje se jasno vidi pulsirajuće zagonetna slika siluete koje lutaju u rasponu svog integriteta. Benjak svakako osjeća i doživljava svoj opus kao istinsku ispovijed ljudskog zločina natopljenog krvlju na osjetljivom tkivu nevinih bića.” – iz kataloga mr.sc. Ante Živković Fošar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here