RUČNI RAD: “ŽicArt” – Ivana Šaronja Stojak

0
3117

Ivana Šaronja Stojak, »ŽicArt«, iz Zagreba, diplomirana odjevna tehnologinja, jedna je od prepoznatljivijih figura na zagrebačkoj kreativnoj sceni. Ivana od žice izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan dojam: osebujno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; začudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sljubljuju s nježnim ženskim zapešćem na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, osobite po dizajnu i izradi. Svaka njezina kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom osobnošću. Poseban su dio Ivaninog rada originalne »ŽicArtBalls«, skulpturalne kuglaste lampe opletene žicom, koje se unutar kućnog ambijenta pretvaraju u suptilne pokretače intimnih prostora i stvaraju začudan ugođaj.

Ivana o svom dosadašnjem radu govori:

«Ideju za izradu nakita dobila sam prije nekih šest-sedam godina, kad sam u jednoj maloj korčulanskoj galeriji kupovala poklon. Oduševio me metalni nakit jednog hrvatskog autora. Vrlo brzo u meni se javila misao: „I ja bih voljela raditi nešto tako, ali ipak svoje“. Odmah potom počela sam se u slobodne trenutke poigravati žicom.

Žica mi je uvijek privlačila pažnju, prvenstveno svojom hladnom metalnom bojom koja varira od sjaja do mata, ali i jednolikom strukturom njezina namotaja na kolutovima – jednostavno sam prema njoj osjećala neku privlačnost kojoj nisam mogla odoljeti.

Kombinirajući žicu s raznim ukrasnim detaljima, počela sam izrađivati nakit, prvo za sebe, a zatim – kako to obično ide – i za prijateljice, pa za poklone, i tako je to krenulo. Inače volim nositi nakit, masivniji, upečatljiviji, pa sam u početku sama sebi radila reklamu, noseći vlastite kreacije. Dosta brzo zainteresirala sam okolinu, a počela sam doživljavati i priznanja prijateljica, poznanica, ali i nepoznatih osoba. Više puta sam doživjela da me u nekoj prigodi zaustave na ulici i pitaju: »gdje ste nabavili ovako krasan prsten?«. Samopouzdanje mi je raslo samo od sebe i uvidjela sam da tu »ima nečega«. Tada je utemeljen i moj brand »ŽicArt«.

Većinu slobodnog vremena provodim za radnim stolom, nekad prepuna inspiracije, a nekad bez ikakve ideje. Žica kao da ima vlastitu osobnost, pa čim počnem s njom raditi, počesto ispadne da me ona navodi u nekom svom smjeru, a ja sam tu da samo kontroliram tijek rada. Nerijetko se dogodi da komad nakita koji sam zamislila u svojoj glavi, nakon što ga konačno oblikujem, poprimi totalno drugačiji izgled od onogakoji sam prvotno imala na umu. Koristim više vrsta industrijskih žica, prvenstveno aluminij (zbog njegove mekoće), te razne dekorativne elemente, kao što su staklo, kamen i perle. Vrijeme izrade pojedinog predmeta ovisi o više faktora,a jedan od najbitnijih je – koliko mi ukućani daju mira i prostora.

Moj radni prostor je naš obiteljski dnevni boravak, koji je u zadnje vrijeme počeo nalikovati na pravu malu radionicu. Po podu se stalno motaju neke žice koje ukućani preskaču (više se ni ne bune protiv toga, toliko su navikli), a na radnom stolu je prava eksplozija kolorita perli, kamenja, stakalca i – naravno – dva nezaobilazna alata bez kojih ne bi bilo togašto radim – kliješta raznih oblika i namjena.

Svakodnevnica utječe na moju inspiraciju na način da u malim stvarima pronalazim motive i inspiracije. Što više vremena provodim sa žicom (nažalost ne onoliko koliko bih trebala), sve mi se to se ubrzo vrati u nekim novim kreacijama.

Sajmovi kreativaca su odlični za upoznavanje kreativaca i uspoređivanje sebe s njima. Također, oni su mjesto prikupljanje kontakata, iskustava stvaranje veza i prijateljstva. Osim toga tu naučite i prodavati svoju kreaciju što u današnje vrijeme je prava nauka. Na jednom mjestu ste i proizvođač i prodavač i marketinški stručnjak, pa čak i psiholog. Uglavnom, moje iskustvo, nakon par godina bavljenja ovim poslom govori da morate biti kompletna osoba kako bi ste imali šansu uspjeti. Morate biti samokritični i realni jer je to jedini pravi pristup ako želite biti dugo na sceni.

Za sada se promoviram preko Facebooka, na stranici ŽicArt, a napravila sam i tiskala svoj katalog, koji dijelim kupcima. Ovoga trena ne planiram prodavati svoje radove putem web-shopova, obzirom da su svi moji radovi unikati i ne mogu ih raditi u većim serijama, a postoje i tehničke zapreke, npr. veličine prstena nemogu podesiti prema kupcu, pa ih ne bih mogla zadovoljiti u onoj mjeri u kojoj se to od mene očekuje.

Jedini pravi put za uspjeh je biti svoj i originalan. Ukoliko mislite kopirati druge, nećete dugo trajati. Nažalost, već sam posvjedočila da su me neke kolegice počele imitirati, što me s ljudske strane razočaralo. Uvijek postoji samo jedan original, dok je sve drugo ipak samo – kopija. Ja se uvijek trudim biti svoja, pa sam valjda i zbog toga u relativno kratko vrijeme dobila i prihvatila ponude nekoliko galerija koje prodaju moje kreacije. Do sada sam sudjelovala na više sajmova kreativaca širom Zagreba i Hrvatske (Klub Boogaloo, Kulturni klub O’grada, Branimir Centar, Trg bana J. Jelačića, Flora Art, Biograd, Fužine). U mjesecu svibnju 2013. godine u klubu »Prostor Do« u Zagrebu (NSK), održan je bajkoviti izložbeno-plesni happening u kojem su članice plesne skupine »Black Angels« prezentirale moje kreacije. Tijekom 12. mjeseca 2013. u Gradskoj knjižnici Savski gaj u Zagrebu imala sam i prvu samostalnu izložbu svojih radova, a u planu su izložbe u drugim knjižnicama, te u Kulturnom klubu O’grada, Zagreb.»

 

Foto: Ivana Šaronja Stojak

Facebook: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Jewelry-Watches/%C5%BDicArt-178570708912352/

Instagram: https://www.instagram.com/zicartica0/?hl=en

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here