Retrospektivna izložba Nika Titanika nastavlja svoje putovanje i u 2022. godini!

0
682

I u 2022. godini retrospektivna izložba jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nika Titanika nastavlja svoje putovanje po Hrvatskoj! Prva stanica je Galerija Ružić u Slavonskom Brodu!

U Galeriji Ružić u petak, 14. siječnja u 18 sati otvaramo retrospektivnu izložbu Nik Titanik: Kronika hrvatske gluposti.

Izložbu ćete moći pogledati u radnom vremenu Galerije Ružić do 10. veljače 2022.

Radujemo se Vašem dolasku!

14.1. 2022. – 10.2. 2022.

Prilikom ulaska u prostorije Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda potrebno je predočiti EU DIGITALNU COVID POTVRDU ILI DRUGI ODGOVARAJUĆI DOKAZ O CIJEPLJENJU, PREBOLJENJU ILI NEGATIVNOM REZULTATU TESTA NA BOLEST COVID – 19.

 

Izložbenu sezonu 2022. godine započinjemo onime što nam je svima potrebno u ovim vremenima- smijehom.

U Galeriji Ružić, u petak 14. siječnja u 18 sati otvaramo izložbu karikatura Nika Titanika “Kronika hrvatske gluposti”.

Kronika hrvatske gluposti” naziv je putujuće retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista, Nika Titanika.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti bez obzira na to je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Sam za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, a izložbu ćete moći pogledati do 10. veljače.

Izložba će tijekom godine biti predstavljena i u Muzeju grada Pakraca te Zavičajnom muzeju Slatina.

“Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme.”

                                                           iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol

 

         

 

O autoru: Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3.5.1974. godine. Zaljubljen u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management). 

            Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine,tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. godine (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima DanasPanoramaNET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.

            Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitorwww.monitor.hr, pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnikom u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. 

            Početkom 2001. godine objavljuje 1. hrvatski internet animirani film Šatro na portalu Internet Monitor. U veljači 2001. pokreće službenu web stranicu Hrvatskog društva karikaturista (www.hdk.hr). Od 2001. do 2003. obnašao je funkciju tajnika Hrvatskog društva karikaturista. U istom razdoblju, karikature su mu redovno objavljivane u Nedjeljnom Vjesniku

            Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio oko 12.000. Sredinom 2005. godine preuzeo je funkciju glavnog urednika internog glasila Hrvatskog društva karikaturista Karika koju je obnašao dvije godine. Također, od početka 2007. godine obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni je član Izvršnog odbora HDK-a. 

            U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. godine u Hrvatsko novinarsko društvo.Početkom 2017. dobiva stalni angažman na ilustriranju naslovnica za časopis RRiF (Računovodstvo Revizija i Financije).

            Također, od svibnja 2006. do danas, uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn.

S obitelji živi između Zagreba i Samobora.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here